Rostiçeri i vjeshtës: Përhapja e shpejtë e kungullit
Rajoni Emilia-Romagna i Italisë është i mbushur me kunguj në vjeshtë. Prandaj nuk është për t'u habitur që popullsia vendase e adhuron kungullin si një përbërës në pjatat e tyre të ëmbla dhe të shijshme.
Zuka sfanta, ose kungull i grimcuar në italisht, është emri i një përhapje kungulli popullor që hahet në të gjithë Italinë. Është veçanërisht popullor në komunitetin hebre dhe po përgatitet për festimin e festës së rëndësishme hebraike të Rosh Hashanah.
Përbërësit e nevojshëm:
- 1,5 kg kobocha ose kungull muskant
- 3 lugë vaj ulliri
- 1 qepë
- ½ l ujë
- një grusht borzilok të freskët
- një grusht majdanoz të freskët
- kripë dhe piper nëse dëshironi
përgatitja:
Qëroni kungullin, hiqni farat dhe priteni në kubikë më të vegjël.
Ngrohim vajin e ullirit në një tigan të madh dhe kaurdisim në të qepën e grirë. Shtoni copat e kungujve dhe skuqini për pak. Hidhni gjysmë litër ujë mbi kungull. Shtoni kripë ose piper sipas shijes, më pas shtoni borzilokun e grirë dhe majdanozin.
Gatuajini edhe për rreth gjysmë ore, derisa kungulli të jetë i butë sa të bëhet pure me pirun. Grini kungullin dhe shtoni erëza shtesë nëse dëshironi.
Shërbejeni përhapjen e kungujve me bukë buke ose krisur.
Ju bëftë mirë!