Krizat epileptike: Si t'i njohim, por edhe të ndihmojmë dikë që vuan nga epilepsia

truri
Foto: Pixabay

Është një sëmundje neurologjike kronike, e cila mund të shfaqet tek personat e të gjitha moshave, si dhe tek fëmijët dhe shpesh shoqërohet me kriza të përsëritura.

 Kriza epileptike mund të jenë me intensitet dhe kohëzgjatje të ndryshme dhe mund të ndodhin disa herë në vit ose disa herë në ditë, në varësi të agresivitetit të sëmundjes. Gjëja më e rëndësishme është të zbulohen në kohë shkaqet e sulmeve dhe të trajtohen me ilaçe për të shmangur probleme më të mëdha.

Pse ndodhin krizat epileptike?

Epilepsia është një sëmundje që, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, prek më shumë se 50 milionë njerëz në mbarë botën. Rreth pesë milionë njerëz e marrin këtë diagnozë çdo vit. Shkaku mund të jetë një dëmtim i kokës, dëmtim i trurit, një goditje që ul nivelin e oksigjenit në tru, meningjiti, një sindromë e caktuar e trashëguar gjenetike ose një tumor. Vetë kriza epileptike shkaktohet nga një rritje e tepërt e neuroneve në një zonë specifike të trurit.

Sulmi mund të shkaktohet nga konsumimi i tepërt i alkoolit, mbidoza e drogës, goditja akute në tru, por edhe ekspozimi ndaj stresit të tepruar, ndezjeve të caktuara, luajtja e videolojërave, gjumi i dobët, zëri i lartë, stërvitje intensive. Krizat epileptike mund të ndodhin herë pas here (një herë në vit) tek ata që nuk kanë epilepsi.

Njohni një krizë epileptike

Ka lloje dhe intensitete të ndryshme të krizave. Ndërsa disa njerëz përjetojnë mpirje në njërën anë të trupit dhe ngërçe të muskujve, të tjerëve mund t'i bien të fikët. Ekzistojnë dy lloje kryesore të krizave: krizat e përgjithësuara ose të paklasifikuara dhe konvulsionet fokale.

Personat që kanë shpesh kriza, pas disa shenjave në trup e dinë që një atak po vjen. Për shembull, ata do të ndjejnë siklet dhe vjellje ose nervozizëm, dhe kjo parandjenjë quhet aura.

Si të ndihmoni një person që ka një krizë epileptike

Sulmet mund të zgjasin deri në disa minuta dhe është e rëndësishme të veprohet saktë kur ato ndodhin. Duhet të jeni sa më të qetë, të mos bëni panik dhe të shikoni orën kur saktësisht filloi sulmi dhe kur u ndal. Sulmi do të ndalet vetë pas disa minutash dhe është e rëndësishme që të mos përpiqeni ta ndaloni. Një person mund të ndihmohet vetëm nëse nuk lëndohet gjatë sulmit dhe duhet pasur kujdes që të mos i bie të fikët. Asgjë nuk duhet të futet në gojën e një sulmuesi. Nëse personi nuk mund të marrë ajër, ai duhet të shtrihet në anën e tij. Duhet të qëndroni pranë personit pas sulmit dhe t'i tregoni saktësisht se çfarë ka ndodhur. Një personi që ka një atak nuk duhet t'i jepen ilaçe, ushqime ose pije derisa sulmi të jetë zhdukur plotësisht.

Nëse sulmi ose "zgjimi" i sulmit zgjat më shumë se pesë minuta ose ndodh një sulm i ri menjëherë pas sulmit të parë, nëse personi nuk mund të marrë frymë ose lëndohet gjatë sulmit, duhet të thirret një ambulancë.

Trajtimi i një sulmi epileptik

Personat që kanë kriza duhet të marrin rregullisht medikamente, antiepileptikë (një ose më shumë medikamente) që parandalojnë krizat dhe reduktojnë incidencën e krizave të tjera. Medikamentet përshkruhen nga mjeku, me një dozë të caktuar për të parandaluar krizat, dhe ende nuk shkaktojnë efekte anësore. Rreth 70 për qind e njerëzve që kanë epilepsi gjatë marrjes së medikamenteve jetojnë një jetë krejtësisht normale, pa kriza.

Video e ditës