Anthony Dodd Mantle hyn në klubin e të mëdhenjve të vëllezërve Manaki

Kinematografi britaniko-danez Anthony Dodd Mantle mori "Kamera e Artë 300" për arritje të jetës në edicionin e 43-të të festivalit "Vëllezërit Manaki". Kritiku i filmit Blagoja Kunovski - Dore do të thotë për krijimtarinë e Mantle se është pasuruar me dhjetëra filma dhe seriale të tjera, që janë edhe specialiteti i tij (ndër më goditësit, tematikisht dhe si portret i Putinit kontrovers, regjia "Intervista me Putinin" nga amerikani Oliver Stone).

I lindur në vitin 1955 në Witney, Oxford, MB, ku ndoqi shkollën e mesme, Mantle thotë se edhe pse jeton në Danimarkë, ai ende zgjohet duke u ndjerë anglez. Por në vend që të studionte në Oksford apo Kembrixh, nga viti 1985 deri në vitin 1989 ai studioi për kamerë në Shkollën Kombëtare të Filmit në Kopenhagë, kur filloi të jetojë dhe të punojë në Danimarkë, duke u bërë kështu një danez i natyralizuar me origjinë britanike, shpjegon Kunovski.

Pas studimeve, ai fillon bashkëpunimin me disa regjisorë danezë - bartës të valës së re të filmit danez, më e rëndësishmja prej të cilave është periudha e Dogmës, dhe bëhet një nga krijuesit e saj. Në vitin 1998 do të xhirojë filmin e parë dogmatik “Festim familjar”, ​​i cili i sjell regjisorit Thomas Vinterberg famë botërore. Kunovski shpjegon se me punën e tij filmike, Dodd Mantle do të tërheqë vëmendjen, sepse thelbi i shprehjes së dogmës dhe rregullat e saj asketike bazoheshin në metodën - si do të xhirohet çdo film dogmatik (kryesisht duke përdorur një kamerë dore) dhe duke marrë një fotografi filmike pa ndriçim artificial.burime por natyrale.

Periudha më domethënëse në punën e Dodd Mantle është bashkëpunimi me regjisorët danezë të filmave dogma.

Në vitin 1999, pason filmi i tretë dogmatik i Mantle, drama sociale bashkëkohore "Mifune" nga Seren Craig Jacobsen, dhe po atë vit, autori i pavarur amerikan, i riu Harmony Korine, kërkon bashkëpunimin e Mantle me përvojë, me të cilin realizon filmi i parë dogmatik amerikan - "Julien gomari", pjesëmarrës në konkursin e 21-të "Vëllezërit Manaki" në vitin 2000, shton Kunovski.

Bashkëpunim me nismëtarin dhe themeluesin kryesor të lëvizjes Dogme - Lars Von Trier, nga dy filmat e trilogjisë provokuese për Amerikën: "City of Dogs" (2003) dhe "Manderlay" (2005), deri te ky i fundit, po ashtu në Kanë. pjesëmarrës, është gjithashtu i pashmangshëm.Më i diskutueshëm "Antichrist" (2009), në të cilin Mantle demonstron mjeshtërinë e tij supreme kinematografike.

Pas studimeve bashkëpunoi me regjisoren daneze Lone Scherfig në "Udhëtimi i ditëlindjes", dhe më pas në "Ashtu si në shtëpi" (2007). Në vitin 2003, ai gjithashtu u kthye te regjisori Thomas Vinterberg si kineast në filmin e tij All About Love, me Sean Penn, Joaquin Phoenix dhe Claire Danes.

Mantle e zgjeron bashkëpunimin përtej rrethit të dogmës, duke krijuar disa filma historikë, si "127 Hours" i Danny Boyle (2010), me James Franco në rolin e një alpinisti autentik, i cili është ngecur mes shkëmbinjve për 127 orë, duke luftuar për të mbijetuar në mjedisi në një kanion në Jutah.

Në "The Last King of Scotland", Mantle portretizon aktorin Forest Whitaker, në personin e diktatorit famëkeq afrikan Idi Amin, dhe në "They vranë babain tim të parë" (2017), me regjisoren Angelina Jolie, ata rindërtojnë tronditjen. ngjarje autentike të dramës së një aktivisti kamboxhian të lirisë, i cili i mbijetoi tmerreve të regjimit vdekjeprurës të Kmerëve të Kuq, thotë Kunovski.

Triumfi i karrierës së Mantle është në vitin 2009, kur ai fitoi një nga tetë çmimet Oscar për filmin “The Poor Millionaire”, me regji të Danny Boyle. Filmi fitoi tetë çmime Oscar, përfshirë për kinematografinë dhe regjinë më të mirë, si dhe për filmin më të mirë, shton Kunovski, duke përfunduar: Kështu u bë bashkëpunimi tandem me Boyle, me të cilin në vitin 2001 filmuan "Exhalation Completely Naked in Paradise" dhe "Kurvë". “, u kurorëzua.. Kjo u pasua nga 28 ditë më vonë (2002) dhe miliona (2004).

(Teksti u botua në TV dhe Film Press më 19 gusht 2022 në gazetën "Sloboden Pechat")

Video e ditës