Eldorado për bateri

Marko Bislimoski

Lajmi se në vetëm një vit në vend janë ndërtuar termocentrale nga burime të rinovueshme me një kapacitet total të instaluar prej 152,2 MW, që është baraz me tre objekte strategjike energjetike që shteti ndërton prej vitesh, si HEC Kozjak, HEC. SV Petka dhe parku me erë Bogdanci, të njohura për shtëpi interesante jo vetëm mediatike vendore por edhe rajonale. Kjo do të thotë se energjia më në fund ka gjetur vendin e saj në sytë e publikut si temë strategjike dhe kjo është kryesisht rezultat i krizës energjetike dhe pasojave që prekin çdo qytetar.

Kjo e dhënë tregon saktësisht se të gjitha parakushtet për një iniciativë private janë të mundësuara për të realizuar një investim kaq imponues, i cili kumulativisht vlerësohet në rreth 60 milionë euro. Këta 267 termocentrale, të cilëve u është dhënë licenca për një vit, me kapacitet të instaluar mund të plotësojnë nevojat e 65 familjeve që kanë një konsum mesatar të energjisë elektrike, ose më saktë do të plotësonin nevojat e familjeve në gjashtë qytete. si Ohri, Tetova, Kratovë, Sveti Nikollë, Krushevë dhe Kriva Pallankë.

Nëse keni parasysh se liberalizimi i tregut të energjisë elektrike në vitet e kaluara ka sjellë deri në 40% më të ulëta fatura të energjisë elektrike, para se të ndodhte ky shpërthim çmimi në bursat botërore, ishte ende frymëzues për biznesmenët. Disa prej tyre vendosën të riinvestojnë fitimin e tyre të akumuluar më parë dhe disa morën borxhe për të ndërtuar termocentralet me qëllimin përfundimtar për të reduktuar varësinë nga energjia dhe për të siguruar energji elektrike nga dielli, era, biogazi dhe uji për nevojat e tyre.

Intensiteti dhe entuziazmi nuk janë zbehur dhe do të intensifikohen vetëm në vitin e ardhshëm. Kjo do të thotë se tranzicioni i energjisë është një realitet. Në tre javët e para të këtij muaji janë paraqitur rreth 40 kërkesa për licenca të reja për burime të rinovueshme.

Termocentralet e rinovueshme janë më të mirat nga pikëpamja mjedisore, por nga pikëpamja e funksionimit të sistemit elektroenergjetik ato janë sfiduese sepse prodhojnë energji elektrike vetëm kur ka diell dhe erë. Një re mund të bëhet problem dhe të shkaktojë një çekuilibër që duhet të plotësohet me rrymë nga burime shtesë për të sjellë sistemin në ekuilibër.

Për të balancuar furnizimin me energji elektrike, Komisioni Rregullativ për Energjinë dhe Shërbimet e Ujit (RKE), së bashku me palët e mbetura të sektorit të energjisë në vitin në vijim, do të kenë detyrë kyçe të vendosin një procedurë me të cilën ata që do të ndërtojnë Stacionet e energjisë fotovoltaike gjithashtu do të kenë nevojë të instalojnë bateri.

Në këtë mënyrë do të sigurojmë parashikueshmëri dhe besueshmëri në realizimin e investimeve në tranzicionin energjetik, që çdo energji elektrike e tepërt e prodhuar të grumbullohet dhe lëshohet në rrjet kur përdoruesit të kenë nevojë. Pra, energjia elektrike e prodhuar nga dielli gjatë ditës do të mund të përdoret gjatë natës falë baterive.

Vlerësimet dhe analizat fillestare tregojnë se bateritë do të duhet të kenë kapacitet për të ruajtur 10-20 për qind të kapacitetit të instaluar të impiantit fotovoltaik.
Që bateritë janë e ardhmja kur bëhet fjalë për burimet e rinovueshme të energjisë, tregon edhe fakti se Komisioni Evropian ka siguruar fonde posaçërisht për bateritë. Vlerësimet janë se investimi do të rritet me rreth 20 deri në 30 për qind.

Nëse në vitin 2022 Maqedonia e Veriut bëhet Eldorado për investime në burimet e rinovueshme të energjisë, atëherë në vitin 2023 do të bëhet Eldorado për bateritë.

Marko Bislimoski,
Kryetar i Komisionit Rregullativ për Energji dhe Shërbime të Ujit dhe Kryetar i Bordit të Rregullatorëve të Komunitetit të Energjisë

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës