Ekspozita e Akademik Zhivko Popov: MANU ka kapacitete të ndihmojë shtetin në përballjen me dukuritë e vështira sociale

foto: MPB, ekspozimi i parë i akademik Zhivko Popov, kryetar i MANU-së

“Nuk ka shkencë të lartë pa financa dhe shoqëri të avancuar me margjinalizimin e shkencës”, tha kryetari i ri i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë (AKM), akademik Zhivko Popov, në prezantimin e tij, pasi u zgjodh i pari. person i Akademisë në fund të muajit nëntor për periudhën e mandatit 2024 – 2027.

Në prezantimin e tij për menaxhimin e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë në mandatin 2024-2027, kryetari i ri i MANU-së Zhivko Popov sot iu referua disa, siç tha ai, “anomalive sociale” dhe “sfidave vendimtare që duhet të adresohen”. vëmendje të veçantë” dhe të cilat, tha ai, janë objekt i kritikave në raportet vjetore të Komisionit Evropian.

Popov në fjalën e tij theksoi “partizmin e përgjithshëm” të institucioneve, veçanërisht në administratën publike. Njëkohësisht, ai theksoi se balancuesi duhet “të shfuqizohet sa më shpejt gjatë punësimit në institucione” sepse “e ka lënë jashtë kriterin e cilësisë dhe kompetencës”. Ai paralajmëroi edhe “rrënimin e sistemit shëndetësor, ndërsa kritikat më të mëdha i drejtoi menaxhmentit të Qendrës Klinike Universitare”.

“Në fakt, qendra klinike prestigjioze e Shkupit në rajon është kthyer në të vetmin sistem spitalor të shtrenjtë, partizan dhe jofunksional të organizuar në atë mënyrë. Në atë mënyrë u zhduk zemra e mjekësisë maqedonase, nga ku doli personeli mjekësor cilësor dhe ishte shembull i një organizimi të mirë shëndetësor. Nëse kësaj i shtohen të ardhurat e ulëta personale, financimi dhe investimet e pamjaftueshme në infrastrukturën dhe pajisjet në institucionet shëndetësore shtetërore, si dhe zhvillimi i dobët i spitaleve rajonale, rezultati logjik është një transferim masiv i personelit mjekësor më cilësor, në të cilin shteti ka investuar me dekada, në sektorin privat dhe jashtë vendit, me rrënimin e mëvonshëm të sistemit shëndetësor shtetëror dhe rrezikimin e qëndrueshmërisë së tij”, tha akademiku Zhivko Popov, kryetar i MANU.

Nënvlerësimi i punës shkencore dhe kërkimore, rrjeti i hipertrofizuar i sistemit të arsimit të lartë, përdorimi i tepruar i flamurit evropian, sistemi jofunksional i drejtësisë dhe drejtësia selektive, sipas Popov, janë problemet dhe sfidat më të mëdha në vend. Ai vuri në dukje edhe problemet demografike, zhvillimin monocentrik të shtetit që shkakton emigracionin masiv drejt kryeqytetit dhe migrimet jashtë vendit, veçanërisht të kuadrove të reja me arsim të lartë. Është e vërtetë, tha Popov, se shteti po bën reforma të shumta cilësore në gjyqësor me zgjidhje të mira, por ato kanë zbatim të dobët.

“Gjëja që trondit më shumë opinionin dhe gjeneron pakënaqësi është Këshilli Gjyqësor Republikan dhe Akademia për Gjyqtarë dhe Prokurorë. Domethënë, me një këshill gjyqësor në të cilin mund të jenë anëtarë ata që nuk kanë pasur asnjë lidhje me gjykatën, dhe struktura politike në pushtet gjithmonë ka shumicën, dhe me një Akademi në të cilën personeli regjistrohet përsëri sipas parimeve të përmendura më parë, pra. se në një konkurs për përzgjedhjen e gjyqtarëve dhe prokurorëve nuk mund të thirren edhe profesionistë të dalluar të tjerë jopartiakë, avokatë, në asnjë rast nuk mund të krijohet një sistem drejtësie i drejtë, jopartiak”.

Në ekspozitën e tij, ai theksoi se gjendja e vendit, në të cilin shoqëria është e ndarë në disa baza, është e ndërlikuar, prandaj mbi të gjitha nevojitet bashkimi kombëtar për çështjet më të rëndësishme shtetërore. Do të jetë e nevojshme që Akademia të drejtohet drejt shtetit dhe të rritet ndjeshëm numri i projekteve kombëtare në periudhën e ardhshme, tha Popov.

Ai beson se MANU-ja “ka kapacitet institucional përmes strategjive të bazuara shkencërisht për të ndihmuar shtetin në përballimin e këtyre dukurive të vështira sociale”.

Ai theksoi se politika, partitë dhe temat ditore politike nuk kanë vend në Akademi, por se ajo “nuk duhet të heshtë nëse ka njohuri, mundësi dhe kapacitet për të këshilluar dhe dhënë drejtime strategjike”.

“Qëndrimi i pavarur dhe politikisht i pavarur i MANU-së duhet të jetë gjithmonë i pranishëm dhe i theksuar. Por diçka e tillë kërkon një volum më të madh të Akademisë, më shumë njoftime, shumë më tepër informacion për publikun se çfarë po bën MANU”, tha kryetari i saj në ekspozitë.

Me këtë rast, siç tha ai, edhe një herë dëshiron të promovojë “idenë evropiane për Maqedoninë, e cila është e vjetër sa vendi maqedonas”. Ai theksoi se populli maqedonas është i vetëdijshëm se është një komb evropian dhe se vendi i tij është në bashkësinë evropiane të kombeve dhe se euroskepticizmi që është shfaqur së fundmi është "rezultat i pengesave që BE-ja i ka vendosur padrejtësisht evropianëve tanë. rrugë".

“Ato më së shumti i referohen detyrimeve të ndërmarra ndërkombëtarisht në lidhje me Marrëveshjen e Prespës dhe Marrëveshjen e Fqinjësisë së Mirë me Bullgarinë fqinje, të cilat në fakt kaluan pa referendum të duhur, edhe pse përfaqësonin çështje referendumi, pasojat e të cilave janë evidente dhe përfundimi i të cilave. nuk është ende në dukje. Për ta, vendi bëri kompromise të dhimbshme, por përkundër kësaj, u mungua hapja e procesit të negociatave me BE-në. “Vetëm përmes dialogut të barabartë dhe bashkëpunimit me fqinjët dhe BE-në mund të gjenden zgjidhje të arsyeshme për problemet e krijuara, duke ruajtur trashëgiminë kulturore dhe historike që i takon popullit maqedonas, si vlerë evropiane”, tha kryetari i MANU-së.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës