VIDEO | Ekspertët e trajtimit të të sëmurëve mendorë, të rrezikshëm për veten dhe mjedisin: Policia duhet të reagojë së pari

Biljana Spaseska-Georgievska, më shumë se një javë më parë në vendbanimin Kapishtec është sulmuar fizikisht dhe lënduar nga një fqinj me probleme mendore, Foto: Free Press.

Policia nuk mund të amnistohet vullnetarisht nga detyrimi ligjor për të vepruar dhe ta përcjellë rastin në procedim të mëtejshëm, thonë ekspertët ligjorë. Ekspertët shëndetësorë rekomandojnë që personi të jetë nën kujdesin mjekësor në një institucion përkatës me kujdes mjekësor.

Policia sipas detyrës zyrtare ka detyrimin të hetojë një shtetas që ka sjellje të dhunshme ndaj shtetasve të tjerë dhe vuan nga sëmundje mendore. Gjyqtari është ai që do të vendosë në bazë të ekspertizës mjekësore nëse ai person ka nevojë për kujdes urgjent spitalor apo jo.

Kështu thonë për “Shtypi i Lirë” ekspertët shëndetësorë dhe juridikë lidhur me rastin e Biljana Spaseska-Georgievska nga Shkupi, i cili më shumë se një javë më parë në vendbanimin Kapishtec u sulmua fizikisht dhe u plagos nga një fqinj me probleme mendore. Spaseska-Georgievska thotë se gruaja vazhdimisht i ngacmon fqinjët dhe është agresive ndaj kalimtarëve.

Ekspertët juridikë që kemi kontaktuar thonë se policia ka për obligim që në situata të tilla të reagojë dhe ta përcjell rastin në procedurë të mëtutjeshme në instancat ligjore kompetente. Ekspertët e shëndetësisë, nga ana tjetër, konsiderojnë se një grua duhet të marrë kujdes mjekësor në një institucion të duhur shëndetësor, sepse është e rrezikshme për shëndetin dhe jetën e atyre që e rrethojnë, por edhe për shëndetin dhe sigurinë e saj.

 

Policët arsyetohen se nuk kanë kompetenca

Spaseska-Georgievska, e cila jeton në të njëjtën ndërtesë me gruan e dhunshme, tregoi se si dukej sulmi fizik ndaj saj.

- Më sulmuan me grushta në kokë, më tërhoqi nga flokët, më ulëriti, më shante. Asnjë nga fqinjët e mi nuk iu përgjigj thirrjeve të mia për ndihmë. Thonë se vuan nga skizofrenia dhe se nuk merr terapi. Ai prej vitesh është pa mjekim apo trajtim tjetër. Ndaj saj ka dhjetëra akuza në Ministrinë e Brendshme. Komisariati i Bekos e di për të, sepse ndonjëherë ajo u bërtet punonjësve të policisë duke i gjuajtur me gurë. Në ndërtesën time janë dhjetëra persona të cilët rregullisht janë në shënjestër - thotë Spaseska-Georgievska.

Ajo shtoi se policët u justifikuan duke thënë se nuk mund të bënin asgjë, pasi motra e gruas nuk donte të bënte asgjë, sepse “nuk ishte e kënaqur me trajtimin e pacientëve në institucionin ku ishte vendosur tashmë 15 vjet. më parë".

Policia thotë se kompetencat e tyre janë të kufizuara në rastin konkret.

- Të bësh padi është e kotë, pacienti ka një dokument që është një i çmendur dhe njerëz të tillë nuk japin llogari para ligjit. Kërkova këshillë nga një zyrtar i qeverisë për çështje sociale, por nuk mora përgjigje - thotë Spaseska-Georgievska.

Avokati Miki Vujic për “Shtypi i Lirë” thotë se policia duhet të reagojë sipas detyrës zyrtare dhe të ndihmojë jo vetëm viktimën por edhe të sëmurën.

- Pas denoncimit të një ngjarjeje kaq të pakëndshme ku përfshihet një person me shëndet të dëmtuar mendor, policia është e vetmja dhe e vetmja që duhet të reagojë e para. Ai e qetëson personin dhe e ruan te një gjykatës, i cili në bazë të një vlerësimi mjekësor do të "presë" nëse personi i dhunshëm ka nevojë për kujdes spitalor - thotë Vujic.

Policia nuk mund të amnistohet

И avokati Igor Petreski thotë se në këtë rast policia ka dështuar.

- Në praktikën time kam pasur një rast të ngjashëm ku një djalë i sëmurë mendor ka abuzuar me prindërit e tij. Në një rast ai është denoncuar në polici, e cila e ka çuar në gjykatë dhe për shkak se prindërit e tij ishin të moshuar dhe nuk mund të kujdeseshin për të dhe të ishin kujdestarë të tij, ai u referua nga gjykata për trajtim të detyrueshëm spitalor dhe kujdestari. Policia nuk mund të amnistohet. Pavarësisht nëse e raportuara është e njohur për policinë apo jo, ajo është e obliguar që e para të reagojë dhe të kujdeset për personin e paraqitur - thekson Petreski.

Rreth 150 persona po trajtohen në spitalet psikiatrike me masë të shqiptuar gjyqësore. Për këta pacientë, spitalet nuk janë në gjendje të sigurojnë mjete në përputhje me Ligjin për ekzekutimin e sanksioneve, kështu që shpenzimet për kujdesin shëndetësor të këtyre personave sigurohen nga Ministria e Shëndetësisë përmes një programi përkatës. Pacientët me urdhër të gjykatës “trajtim dhe kujdes i detyrueshëm” trajtohen dhe kujdesen në tri spitale psikiatrike: rreth 60 në spitalin psikiatrik në Demir Hisar, rreth 50 pacientë në Bardovci dhe rreth 40 në spitalin e Negorcit.

Punuar nga: Elisaveta Bejkova

Çfarë thonë mjekët nga spitali psikiatrik në Bardovci

Mjekët në Spitalin Psikiatrik Bardovci afër Shkupit thonë se ka disa mënyra për të shtruar në spital një person të dhunshëm me sëmundje mendore.

- Shumë nga këta njerëz kanë një kujdestar që kujdeset për ta. Nëse konstaton se pacienti është i dhunshëm ose refuzon të marrë terapi dhe është i rrezikshëm për veten dhe mjedisin, mund të kërkojë kujdes spitalor për shkak të plotësimit të kushteve. Një person i dhunshëm me probleme mendore mund të dërgohet në spital me kërkesë të mjekut të caktuar nga gjykata për të kryer vlerësimin, pas raportimit nga policia se personi është prishur nga rendi publik ose është i dhunshëm ndaj vetes ose të tjerëve. Për të shmangur përsëritjen e krimit, por mbi të gjitha për t'u kujdesur për pacientin, ai duhet të kalojë pak kohë në spital - thonë mjekët nga "Bardovci".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video e ditës