Ekspertët: Amnistia përdoret shumë shpesh dhe nuk është zgjidhje e përhershme

Burgu i Idrizovës Foto: Facebook Krenar Loga

Amnistia e zgjidh problemin e mbipopullimit vetëm në afat të shkurtër. Në afat të gjatë, problemi duhet të zgjidhet sistematikisht, me aplikim më të shpeshtë të sanksioneve dhe masave alternative dhe me aplikim më të shpeshtë të lirimit me kusht, thotë profesoresha Aleksandra Gruevska Drakulevski.

Instituti i amnistisë përdoret shumë shpesh dhe nga kjo krijohet përshtypja për një keqpërdorim të mundshëm të amnistisë për qëllime politike, është konkluzioni i kriminelëve të konsultuar nga “Sloboden Pechat” lidhur me mosmarrëveshjet mes partnerëve qeveritarë LSDM dhe Aleancës për Shqiptarët për draftin. ligji për amnisti. Ky keqkuptim shtroi pyetjen nëse është më mirë të shkarkohen burgjet e mbipopulluara në vend nëpërmjet një amnistie për të burgosurit për krime të lehta apo me kusht, pra me sanksione dhe masa alternative, si dhe me lirim me kusht.

Siç kemi raportuar tashmë, LSDM preferon shkarkimin e burgjeve me kusht, ndërsa ministri i Drejtësisë Krenar Loga propozon amnisti.
Ligji i ri për amnisti nuk ka kaluar në seancën e qeverisë dhe është kthyer në koordinim me institucionet kompetente. Përveç kohës së miratimit të ligjit, gjegjësisht pas miratimit të ndryshimeve në Kodin Penal që shkaktoi reagime të furishme, ka edhe rezistencë në radhët e LSDM-së se kush do të lirohet nga burgu me ligjin për amnisti.

Profesoresha Alexandra Gruevska Drakulevski nga Instituti i të Drejtës Penale, Departamenti i Kriminologjisë dhe Penologjisë në Fakultetin Juridik "Justiniana Prima" mendon se instituti i amnistisë ka filluar të përdoret shumë shpesh, prandaj është krijuar përshtypja e publikut për keqpërdorime të mundshme nga aplikimi i tij për politikë. qëllimet. Ajo kujton se në vitin 2018 Ligji për Amnisti u miratua për shkak të mbipopullimit serioz në burgje. Gjatë asaj periudhe, sistemi i burgjeve u përball me problemin e të pasurit mesatarisht 1,5 të burgosur për shtrat.

Alexandra Gruevska Drakulevski Foto: Facebook Gruevska Drakulevski

 

- Më pas u liruan 815 të burgosur dhe situata me akomodimin në burgje u qetësua, por vetëm në afat të shkurtër. Brenda pak vitesh, burgjet u mbipopulluan sërish. Një numër i madh i të amnistuarve kanë kryer krime të reja dhe janë duke vuajtur sërish dënimin me burg për krimet e reja. Edhe tani sistemi i burgjeve është nën presionin e mbipopullimit - thotë Gruevska Drakulevski.

Referuar të dhënave të Administratës për Ekzekutim të Sanksioneve, të publikuara në faqen e tyre, profesori thotë se në burgje janë 2.237 persona, ndërsa kapaciteti i përgjithshëm i shtretërve është 2.113. Me ligjin e ri për amnisti, ajo pret të ulë presionin ndaj burgjeve me kapacitete të kufizuara.

- Por më duhet të theksoj se amnistia nuk është një zgjidhje afatgjatë e problemeve me të cilat përballet sistemi i burgjeve, të cilat janë shënuar prej vitesh në raportet e Komitetit të Parandalimit të Torturës, të Mekanizmit Parandalues ​​Kombëtar dhe institucioneve të tjera. Amnistia e zgjidh problemin e mbipopullimit vetëm në afat të shkurtër. Në planin afatgjatë, problemi duhet të zgjidhet sistematikisht, në përputhje me rekomandimet e Këshillit të Evropës, me aplikim më të shpeshtë të sanksioneve dhe masave alternative dhe me aplikim më të shpeshtë të lirimit me kusht - thotë profesori.

Ajo shton se Këshilli i Evropës thekson në rekomandimet e tij dhe hulumtimi konfirmon se sanksionet dhe masat alternative dhe lirimi me kusht janë mjete efektive për parandalimin e kthimit dhe promovimin e risocializimit dhe riintegrimit të suksesshëm të personave të dënuar, por edhe një mjet efektiv për zgjidhjen e problemit të mbipopullimi dhe shmangia e të ashtuquajturave “infeksion kriminal” të personave të dënuar.

- Prandaj, është e nevojshme të forcohet shërbimi sprovues, i cili është përgjegjës për ekzekutimin e masave alternative të dënimit me kusht me mbikëqyrje mbrojtëse, punë në dobi të përgjithshme dhe arrest shtëpiak, si dhe për ekzekutimin e lirimit me kusht dhe mbikëqyrjen e të liruarve me kusht - konsideron Gruevska Drakulevski. .

Kundër amnistisë së re ka rezistencë edhe pasi u la të kuptohet se është e mundur që në zgjidhjen ligjore të përfshihen të dënuarit e 27 prillit, si dhe parregullsitë zgjedhore, nëse ka marrëveshje mes LSDM-së dhe BDI-së me VMRO-DPMNE-në për kushtetutën. amendamentet, të cilat nga Aleanca për Shqiptarët e refuzuan kategorikisht, por gjithashtu thanë se nëse shtyhet amnistia për të enjten e përgjakshme, atëherë do të vihet në tryezë edhe amnistia për terroristët e "Divo Naselje" dhe "Monstrum".

Foto: Civil Media / printscreen

Drejtori i Administratës për Zbatimin e Sanksioneve Jovica Stojanoviq nuk ka dashur të komentojë ligjin e ri për amnisti të propozuar nga Ministria e Drejtësisë para se të miratohet. Ai thotë se që nga miratimi i ligjit të provës në 2015 dhe hapja e zyrës së parë të provës në 2017, ka pasur progres në përdorimin e dënimeve alternative me burg.

- Aktualisht punojnë 28 oficerë sprovues, nëntë zyra janë aktive dhe janë mbi 450 raste aktive të provës. Imagjinoni sikur të ishin ende në burg. Dhe në projektin “Mbështetje nga BE-ja për shtetin e së drejtës” ka një komponent për dënimet alternative, që do të thotë se edhe Evropa mbështet zhvillimin e atij sistemi. Çfarë efekti do të ketë kjo amnisti, nëse kalohet, të presim dhe pastaj të shohim se çfarë do të thotë në shifra - na tha Stojanoviq.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës