Eko-produkte të prodhuara në shtëpi, biznese të vogla familjare të artistëve të tatuazheve që kthehen në traditë

Foto: Shtypi i Lirë

Ajvar dhe marmelatë shtëpie, sende dekorative prej druri të punuara me dorë, produkte të ndryshme bletësh, çanta të thurura, ishin vetëm një pjesë e të ashtuquajturit pazari viktorian i mbajtur në Popova Shapka me temën "Shije dhe eksploroje Sharën". Në pazarin u prezantuan banorë të rajonit të Tetovës, produktet e të cilit vizitorët i provuan dhe i shijuan.

Bletari Vladimir Petrovsky nga Tetova, i cili me stendë të tij u promovua në pazar, thotë se ngjarje të tilla janë shumë të rëndësishme sepse mund të promovojnë punën e tyre.

“Kam 15 vjet që merrem me bletari, kërkon dëshirë dhe dashuri, kështu që përveç mjaltit që para disa vitesh prodhoj edhe produkte kozmetike me përbërës nga prodhimet e bletës”, tha bletari Vladimir Petrovski.

Në pazarin mori pjesë edhe familja Ristovski. Anëtarja më e re Andriana Ristovska Marinic thotë se është një përfaqësuese krenare e Casanica, një kompani që është një përpjekje familjare për të ruajtur traditën e këtyre zonave.

“Kazanica është shumë më tepër për të treguar një histori familjare dhe për të transmetuar tradicionalisht vlera familjare sesa për të shitur për qëllime komerciale. Në kopshtet në oborr kultivojmë produkte të ndryshme të kopshtit, nga të cilat përgatisim edhe ëmbëlsira të shijshme dimërore, makalla të ndryshme, ajvare, marmelata e të ngjashme”, tha Andriana Ristovska Mariniç.

Foto: Shtypi i Lirë

Predrag Simonovski sërish nga Komuna e Jegunovcës, në stendin e pazarit që u mbajt në Popova Shapkë, prezantoi prodhimet e tij të punuara me dorë nga druri. Me këtë zanat ka nisur kohë më parë, pasi ka marrë dhuratë një produkt të tillë.

Në disa nga stendat mund të shiheshin çanta të thurura me dorë, varëse dhe produkte të ngjashme.

Në Çarshi me një program të pasur kulturo-artistik u promovuan edhe valltarët e rinj nga KUD Branko Chajka nga Tetova.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës