KE po monitoron nga afër shpërthimin e lisë së majmunëve në Evropë

Komisioni Evropian / PS. Arkivi

Komisioni Evropian po monitoron nga afër situatën dhe është në kontakt të vazhdueshëm me autoritetet shëndetësore në BE në lidhje me shfaqjen e fruthit në kontinentin evropian.

Disa vende anëtare të BE-së kanë raportuar shpërthimin e kësaj forme të rrallë të fruthit dhe Komisioni Evropian mban takime të rregullta në kuadër të Komisionit për Shëndetin dhe Sigurinë, i cili përfshin edhe shtetet anëtare të BE-së.

Zëdhënësi i shëndetësisë Stephane de Kersmaker tha pasditen e sotme se komisioni ishte në komunikim të vazhdueshëm me Qendrën Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve, e cila gjithashtu publikoi një raport fillestar për fruthin dje.

Raporti thotë se shkalla e transmetimit të kësaj sëmundjeje është e moderuar, por rritet në mënyrë dramatike në rast të kontaktit të ngushtë, veçanërisht seksual, ndërsa nëse nuk ka kontakt të ngushtë mes dy personave, rreziku është i ulët.

Komisioni i BE-së për Shëndetin dhe Sigurinë do të mblidhet sërish të martën e ardhshme për të diskutuar fenomenin dhe shtetet anëtare të BE-së së shpejti do të marrin një vlerësim të rrezikut të përgatitur nga Komisioni Evropian bazuar në gjetjet shkencore.

Video e ditës