
Një truk i thjeshtë që gjithmonë do të bëjë që pureja juaj të dalë e mrekullueshme!
Pureja është një nga gatimet anësore më të shijshme për gatimet e mishit, por vetëm nëse i dini të gjitha sekretet e përgatitjes së duhur, thotë "Unë jetoj".
Rekomanduar
Pra, cila patate është më e mira?
Patate e kuqe – ka një përqindje të ulët niseshteje dhe mish të fortë, prandaj nuk është i përshtatshëm për pure. Kjo lloj patate është më e mira për pjekje në furrë, pjekje në skarë ose skuqje.
Patate e bardhë – ka një strukturë miellore që çahet lehtësisht kur gatuhet. Është i përshtatshëm për përgatitjen e kroketave, petave dhe pureve.
Patate të reja – patate të vogla të bardha, të shkëlqyera për gatim, por duhet të zihen me lëkurë që të mos copëtohen.
Pasi të keni zgjedhur pataten e duhur, hapi tjetër është zgjedhja e veglës së duhur për t'i kthyer patatet e ziera në pure patatesh.
Makinë klasike për brumosje – ju merrni një pure me një strukturë më të trashë dhe copa patate më të vogla. Kjo pure është e mirë për salca të ndryshme, sepse thith mirë lëngun.
Kuzhinier pastiçerie – për një pure të përkryer kremoze.
Mikser – vetëm si mjet i fundit dhe me shpejtësi të madhe, por me një shtesë dhe me shpejtësinë më të vogël, që pureja të mos kthehet në masë ngjitëse.
Blender, shtrydhëse frutash dhe përpunues ushqimi – Absolutisht nuk rekomandohet, pasi pureja bëhet shumë e trashë dhe ngjitëse.
Katër rregulla të thjeshta për pure me shije të pasur
1. Ziejini patatet me lëkurën e tyre.
Lëvorja parandalon prishjen dhe thithjen e shumë ujit. Vendosni patatet në një tenxhere me ujë të ftohtë, një procedurë që shumë njerëz nuk e bëjnë.
2. Lëreni ujin e tepërt të avullojë.
Pasi ta keni bërë pure, kthejeni në tenxhere dhe gatuajeni për 10 minuta në zjarr mesatar që të avullojë uji i tepërt. Në këtë mënyrë do të thithë më mirë gjalpin.
3. Shtoni gjalpin para qumështit
Fillimisht shtohet gjalpi dhe përzihet derisa të përthithet, për të marrë një pure të ajrosur.
4. Shtoni qumësht të ngrohtë
Qumështi duhet të jetë i ngrohtë në mënyrë që pureja të mos ftohet dhe të mos ngjitet. Ju e përcaktoni sasinë bazuar në atë se sa e butë dëshironi të jetë pureja.
Recetë për purenë tradicionale
Përbërësit e nevojshëm (për 6 persona)
- 1 kg patate
- 1,2 dl qumësht i plotë
- 60 g gjalpë
- Sol
përgatitja:
Vendosni patatet në një tenxhere të madhe, mbulojini me ujë dhe ziejini derisa të vlojnë. Ulni zjarrin dhe ziejini për 20 minuta të tjera, derisa patatet të zbuten.
I heqim, i lëmë të ftohen, i qërojmë, i bëjmë pure dhe i kthejmë në tenxhere. Ziejini për 2 minuta duke e përzier vazhdimisht.
Ngroheni qumështin. Shtoni gjalpin në pure, më pas shtoni gradualisht qumështin duke e përzier derisa të përthithet plotësisht.
Shtoni kripë sipas shijes dhe për një shije më intensive, mund të shtoni 50 g parmixhan.