Një herë në një mijë vjet - Eklipsi më i gjatë hënor ndodh sonte

eklipsi i Hënës
Foto: Pixabey

Eklipsi i pjesshëm hënor më 19 nëntor 2021 - i cili do të shihet më së miri gjatë natës më 18 nëntor për Amerikën e Veriut - do të jetë ngjarja më e gjatë në 1.000 vjet.

Eklipsi hënor i kësaj jave është pak më i vogël se një eklips total prej 97,4 për qind të diametrit të Hënës që mbulohet nga hija e Tokës. Vetëm skaji më jugor do të mbetet i paprekur nga hija.

Hëna në fakt do të duket pak e kuqe gjatë eklipsit hënor për shkak të një procesi të njohur si shpërndarje Rayleigh.

“I njëjti fenomen që e bën qiellin tonë blu dhe perëndimin e diellit tonë të kuq, bën që Hëna të bëhet e kuqe gjatë një eklipsi hënor. Drita udhëton në valë dhe ngjyra të ndryshme të dritës kanë veti fizike të ndryshme. “Drita blu ka një gjatësi vale më të shkurtër dhe shpërndahet më lehtë nga grimcat në atmosferën e Tokës sesa drita e kuqe, e cila ka një gjatësi vale më të madhe”, tha NASA në faqen e saj të internetit.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga @ cosmic.earth.priestess

Eklipsi i fundit i pjesshëm hënor që u shtri, ndodhi më 18 shkurt 1440. Herën tjetër që Toka do të shohë një eklips të pjesshëm hënor për aq kohë sa ky muaj do të jetë më 8 shkurt 2669.

Pse është kaq e gjatë? Siç mund ta merrni me mend, lëvizjet e zakonshme të botëve në hapësirë ​​luajnë një rol.

Midis orës 07:02 dhe 13:03 të datës 19 nëntor, Dielli, Toka dhe Hëna do të vijnë në një linjë pothuajse të përsosur. Hija e Tokës do të bjerë në Hënë, duke rezultuar në një eklips të pjesshëm hënor. Në pikën maksimale të eklipsit - në orën 10:02 - 99% e faqes së Hënës do të mbulohet nga pjesa e brendshme e errët e hijes së Tokës, e quajtur ombrellë. Pjesa tjetër e diskut hënor do të jetë thellë në pjesën më të lehtë, të jashtme të hijes së Tokës, e njohur si penumbra.

Ky fenomen do të vihet re më së miri nga ata në Amerikën Veriore dhe Jugore, si dhe pjesë të Azisë Lindore, duke pasur pamjen më të mirë të eklipsit total të Hënës.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga Steven Madow (@stevenmadow)

Kohëzgjatja totale e eklipsit në Nëntor 2021 - nga momenti kur Hëna hyn në hijen penumbrale të Tokës deri në momentin që ajo largohet - do të jetë rreth 21.693 sekonda (rreth 6 orë e 2 minuta). Për një eklips hënor jo të plotë - me fjalë të tjera, një eklips hënor që ka vetëm faza gjysmë dhe të pjesshme - kjo është një kohëzgjatje jashtëzakonisht e gjatë.

“I njëjti fenomen që e bën qiellin tonë blu dhe perëndimin e diellit tonë të kuq, bën që Hëna të bëhet e kuqe gjatë një eklipsi hënor”, ​​shpjegoi NASA në faqen e saj të internetit.

“Drita udhëton në valë dhe ngjyrat e ndryshme të dritës kanë veti fizike të ndryshme. “Drita blu ka një gjatësi vale më të shkurtër dhe shpërndahet më lehtë nga grimcat në atmosferën e Tokës sesa drita e kuqe, e cila ka një gjatësi vale më të madhe”.

Video e ditës