Edi Rama: Serbia duhet të përfshihet urgjentisht në BE në vend që t'i lihet ndikimit të Rusisë

Edi Rama / Foto: SOEREN STACHE / AFP / Profimedia

Kryeministri shqiptar Edi Rama tha se nisma rajonale Open Balkans do të ndihmojë, ndër të tjera, në ndarjen e Serbisë nga Rusia, domethënë që Moska të mos ketë më ndikim në Beograd. Rama tha se Serbia duhet të hyjë në BE në vend që t'i lihet ndikimit të Rusisë, raporton Periskopi.

- Rusia ka një ndikim të qartë brenda, ka disa lidhje tradicionale. Besoj se Serbinë duhet ta marrim me vete dhe jo ta lëmë nën ndikimin rus. Ballkani i hapur ndihmoi, si dhe qëndrimi për t'i thënë gjërat qartë, për të inkurajuar Serbinë për t'u bërë pjesë e BE-së dhe për të respektuar sanksionet, por nga ana tjetër për të kuptuar se do të duhet kohë, ky është qëndrimi i duhur - tha. Rama gjatë takimit me kryeministrin holandez Mark Rutte në Amsterdam

Për temën e Ballkanit të Hapur, Rama foli me Rutte dhe liderë të tjerë të BE-së dhe me atë rast vuri në dukje se Ballkani është pjesa më e cenueshme e zinxhirit që mund të preket dhe është larg nga ndërprerja si pasojë e luftës në Ukrainë. .

Lidhur me propozimin e presidentit francez për një komunitet të ri politik europian, Rama pret që ai të sjellë Ballkanin në tryezë për bisedime për tema me rëndësi ndërkombëtare.

 

 

 

Video e ditës