Joseph: Ngacmimi bullgar i Maqedonisë së Veriut është tashmë një problem i NATO-s

Presidenti amerikan Joe Biden nuk mund të lejohet në mesin e aleatëve të NATO-s, një shtet anëtar të "detyrojë" dhe ngacmojë një shtet tjetër anëtar sepse është më i madh ose si në rastin e Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, sepse është anëtar i BE-së, sipas Edward Joseph, një profesor universitar amerikan dhe ekspert për Ballkanin.

- Ky është tashmë një problem i NATO-s. Ne nuk mund ta lejojmë këtë. Kjo është një aleancë, NATO është një aleancë, Shtetet e Bashkuara nuk mund të tolerojnë agresionin kundër identitetit, përdorimin e forcës, në këtë mënyrë. Kjo është serioze, jo një çështje e vogël. Identiteti i popullit është i lidhur me identitetin e shtetit, me përparimin e shtetit, me stabilitetin e brendshëm dhe marrëdhëniet e mira mes maqedonasve dhe shqiptarëve, që është në interesin tonë. Nga ana tjetër, Vladimir Putin është i interesuar për ndarje dhe konflikte. Ndarje mes bullgarëve dhe maqedonasve, ndarje mes shqiptarëve dhe maqedonasve, mes serbëve dhe kosovarëve, të gjitha këto. “Putini e dëshiron atë në Ukrainë, ai e dëshiron atë në Ballkan, përçarje, konflikte, ndërsa interesi i SHBA-së është të ndalojë të gjitha, duke filluar me afirmimin në formën zyrtare të shkruar të identitetit maqedonas”, tha Joseph në një intervistë për TV. Klan Maqedoni.

Sipas tij, në atë mënyrë, me afirmimin amerikan të identitetit, kombit dhe gjuhës maqedonase, Sofjes do t'i dërgohet mesazh: "Nuk do të fitoni kurrë, nuk do ta fshini kurrë identitetin maqedonas".

Ai beson se ky është sinjali i nevojshëm në Bullgari për liderët bullgarë, si kryeministri Kiril Petkov, të cilët duan të zgjidhin këtë çështje.

– I japin hapësirë ​​historianëve në komisionin e përbashkët që të diskutojnë në bazë të ekspertizës dhe jo në bazë të forcës, si psh “ne jemi më të fortë se ju, ndaj nuk kemi pse të respektojmë dispozitat e Marrëveshjes së Miqësisë. ju duhet të dëgjoni versionin tonë të historisë, me forcë”. Është kundër parimeve të NATO-s, BE-së dhe Shteteve të Bashkuara, shton Joseph.

Sipas tij, pas rënies së qeverisë së Petkovit, Stefan Janev mund të kthehet në Bullgari si kryeministër teknik, i cili si ministër rus i Mbrojtjes e quajti agresionin rus kundër Ukrainës "operacion special ushtarak".

- Pra, do të kemi një njeri të Putinit, i cili do të presë sërish emisionin në Bullgari, anëtare e NATO-s dhe BE-së. Ky është një problem i madh për presidentin Biden. Ky është një problem i madh për NATO-n. Për më tepër, në Maqedoninë e Veriut kemi një anëtar besnik të NATO-s, një vend që ofron mbështetje të plotë për Ukrainën. E dimë se lidershipi i vendit, presidenti Stevo Pendarovski dhe kryeministri Dimitar Kovaçevski do të përballen me kritika, shqetësime dhe sulme të ashpra. Këtë e kemi parë tashmë nga VMRO-ja, nga Hristijan Mickovski. Pra, ka pasur tashmë reagime për propozimin francez këtu. Kjo do të thotë se presidenti Biden do të ketë një krizë të dyfishtë këtu. "Marrëdhëniet midis dy aleatëve të NATO-s do të përkeqësohen dhe kjo është një shqetësim për Shtetet e Bashkuara," tha Joseph.

I pyetur për të komentuar "propozimin francez", Joseph tha se ai nuk besonte se Franca dhe presidenti i saj, Emmanuel Macron, kishin "motive të këqija", por se problemi ishteështë në “dobësinë dhe pafuqinë e Bashkimit Europian”.

Pra, Macron, ashtu si vendet e tjera të BE-së, dhe natyrisht Shtetet e Bashkuara, edhe pse jo anëtare të BE-së, duan që të hiqet vetoja dhe Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria të mund të fillojnë negociatat. Ata janë të dëshpëruar për të hequr veton. Por problemi është se ata janë shumë të dobët dhe Bullgaria po përfiton nga kjo situatë, duke e keqpërdorur atë, duke abuzuar me procesin e BE-së. Rregullat, protokollet e BE-së thonë se nuk duhet të futni çështje dypalëshe në procesin e anëtarësimit. Ai proces i referohet diçkaje tjetër - nëse Maqedonia e Veriut i plotëson kushtet, nëse zbaton reforma dhe sundim të ligjit dhe çështje të tjera, por jo për ankesat për historinë dhe gjuhën, tha Joseph.

Ai beson se në kushtet aktuale të BE-së, Shtetet e Bashkuara janë të nevojshme "për të ndalur Putinin në Ukrainë dhe për të ndalur agresionin kundër identitetit dhe ngacmimet nga Bullgaria".

- Shtetet e Bashkuara duhet të përfshihen dhe të inkurajojnë Maqedoninë e Veriut që Uashingtoni e njeh identitetin maqedonas dhe t'i dërgojë një sinjal Bullgarisë se "ajo kurrë nuk do ta arrijë qëllimin e saj, nuk do ta fshijë kurrë identitetin maqedonas". Ky është çelësi, përfundon Jozefi në intervistë.

Video e ditës