Reçelrat e Amanda Aleksovas: Kur tradita merr një vizion të ri

Amanda Aleksova
Foto: Printscreen / Instagram

Amanda Aleksova është një angleze në Maqedoni dhe si zakonisht dashuria është ajo ѝ ndryshoi jetën e tij, por edhe vendbanimin. Dhe Maqedonia do të bëhet, por do të mbetet ende një vend që po përpiqet ta zbulojë plotësisht. Dhe në atë rrugëtim ai do të gjejë një pasion të ri, të shkrirë në përgatitjen e reçelrave organike të frutave, marmelatave dhe likerit.

Amanda Aleksova ra në dashuri me Maqedoninë po aq e impresionuar nga bukuritë e saj, por edhe nga pasuria dhe cilësia e frutave dhe manaferrave të freskëta. Ishte gjithashtu një frymëzim dhe inkurajim për të filluar me shumë dashuri dhe vëmendje për të përgatitur reçel frutash organike, marmelata dhe likere sipas recetave të saj familjare.

Dhe kjo nuk është rastësi, sepse ai vjen nga një familje angleze që prodhon kanaçe dhe likere me breza duke përdorur receta dhe metoda tradicionale, ndaj u dashurua me traditat maqedonase.

Përshtypjen e parë ajo e përjetoi kur vizitoi Maqedoninë për herë të parë si vajzë e re dhe kur u nderua sipas zakonit maqedonas, me reçel të shijshëm ftua në një pjatë të bukur të butë dhe lëng kajsie dhe pjeshke.

Amanda Aleksova
Foto: arkivi privat

Sot në Ohër ka një kopsht të bukur plot me fiq dhe medlar të mëdhenj, si dhe me arra dhe lajthi të cilat së bashku me produktet bio nga prodhuesit vendas janë baza nga e cila lindi marka e saj.

Marmelata e saj portokalli është e guximshme dhe e ëmbël pa qenë shumë e rëndë, perfekte për t'ju ngritur lart në mëngjes.

Reçelrat e mjedrës dhe livandës janë perfekte për mbushje, dhe reçelrat e luleshtrydheve dhe djegësve ose të fikut për brie.

Likerët me xhin janë perfekte për t'u pirë vetë ose për kokteje me limon dhe mesatar.

Jo më pak interesante dhe intriguese janë biskotat e livandës (Biskota Lavender shortbread) dhe ëmbëlsirat me çokollatë (Cocolate crinkle cut cookies).

Biskota Amanda Aleksova
Foto: arkivi privat

Ajo thotë se për të është veçanërisht e rëndësishme që të mbajë produktet sa më natyrale, pa përdorimin e aditivëve apo shtimit të ujit, i cili jep një përqendrim të lartë të frutave. Në këtë mënyrë kufizon prodhimin e serive të vogla, por edhe zhvillimin ngadalë por me siguri të markës. Për momentin, shitja bëhet përmes rrjeteve sociale.

Biskota Amanda Aleksova
Foto: arkivi privat

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës