James Rubin: "RT" dhe "Sputnik" në Serbi përdoren për ndërhyrjen ruse në Maqedoninë e Veriut

James Rubin në Podgoricë/Foto: Twitter/Screenshot

Korrespondenti i "Zëri i Amerikës"nga Departamenti i Shtetit, Nike Ching, foli me përfaqësuesin special dhe koordinatorin e Qendrës për Angazhim Global të Departamentit të Shtetit James Rubin për disa tema, duke përfshirë Memorandumin e Mirëkuptimit të nënshkruar midis Shteteve të Bashkuara dhe Maqedonisë së Veriut, sesi Shtetet e Bashkuara trajtojnë dezinformimin rus, si dhe përdorimin e inteligjencës artificiale në lidhje me dezinformimin.

Zëri i Amerikës: Sekretari amerikan i Shtetit Anthony Blinken i tha Senatorit Chris Murphy gjatë një seance dëgjimore në Senat më 16 maj se Qendra për Angazhimin Global po punon me divizionin e Departamentit të Shtetit për Kinën për të kundërshtuar dezinformimin nga Kina. Sekretari Blinken tha gjithashtu se Shtetet e Bashkuara po vënë tani Associated Press, Reuters dhe burime të tjera objektive informacioni në dispozicion të vendeve të tjera. Mund të jepni më shumë detaje për këtë? Cilat janë ato vende?

Rubin: Manipulimi i informacionit është një problem i madh për SHBA-në. Është një problem në të gjithë botën. Ne zbuluam se në disa raste, Kina ofron shërbime falas për media të caktuara, por në këmbim kërkon që burimet e tjera të lajmeve të mos përdoren. Ne po përpiqemi ta kundërshtojmë këtë.

E rëndësishme është që lajmet të shkarkohen, të jenë transparente, në mënyrë që tregu i ideve të marrë vendimet e veta. Problemi është kur mbështetja kineze nuk është transparente, por zhvillohet në prapaskenë, me qëllime të fshehura. Dhe ajo që ne në Qendrën për Angazhimin Global bëjmë është të përpiqemi t'u ofrojmë prova vendeve në mbarë botën kur cenohet integriteti i hapësirës së tyre të informacionit.

Zëri i Amerikës: Shtetet e Bashkuara nënshkruan një memorandum mirëkuptimi me Maqedoninë e Veriut për bashkëpunim në luftën kundër dezinformimit. Çfarë shpresoni të arrini? A zbaton SHBA-ja marrëveshje të ngjashme me vendet e tjera?

Rubin: Ne zbuluam se ekzistenca e "Russia Today" dhe "Sputnik" në Serbi, përdoret për të ndërhyrë në Maqedoninë e Veriut. Ne ramë dakord me Qeverinë e Maqedonisë së Veriut për të lidhur një Memorandum Mirëkuptimi. Këto memorandume vendosin vullnetin e një vendi tjetër për ta trajtuar problemin me të njëjtën urgjencë siç e trajtojmë ne. Nuk është zgjidhje, por demonstrim vullneti. Tani na takon ne të punojmë me Qeverinë e Maqedonisë së Veriut për t'i ndihmuar ata të monitorojnë integritetin e hapësirës së tyre të informacionit, të përpiqemi të tregojmë kur dora e fshehur e Rusisë po ndërhyn në hapësirën e tyre të informacionit, për t'u dhënë atyre mjetet për të analizuar helmimin e tyre. hapësirë ​​informacioni. Në të vërtetë është ndarja e praktikave më të mira të medias falas, kontrollimi i fakteve, ndërtimi i qëndrueshmërisë.

“Partnerët tanë në Maqedoninë e Veriut dhe pjesë të tjera të Ballkanit – Bullgaria, Sllovakia – na kanë thënë se ata e njohin këtë si një problem të madh me të cilin po përballen dhe ne duam të punojmë me ta për të siguruar që kur Rusia ose Kina ose ndonjë një vend tjetër ndërhyn në hapësirën e informacionit, që është e dukshme, që mund t'i atribuohet burimit, në mënyrë që të shihet qartë ndikimi i këtyre apo shteteve të tjera. Nuk është gabim që vendet të paraqesin këndvështrimin e tyre, por ai nuk duhet të fshihet më. Duhet të jetë transparent”, shton përfaqësuesi amerikan.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës