Jeffrey Nice: Perëndimi mund të sakrifikojë Donbasin dhe Krimenë për më shumë gaz rus

Jeffrey Nice/ Foto Wikipedia

Ukraina duhet të marrë përgjegjësinë për çdo veprim ligjor kundër Rusisë, sepse Perëndimi mund të "korruptojë procesin" në këmbim të "gazit dhe naftës së lirë", tha një ish-prokuror penal ndërkombëtar për Britaninë. Telegrafi.

Jeffrey Nice ishte prokurori kryesor kundër Slobodan Millosheviçit, ish-presidentit të Serbisë, në Gjykatën Penale Ndërkombëtare të OKB-së për ish-Jugosllavinë, me seli në Hagë, midis viteve 1998 dhe 2006.

Ai ka vizituar Kievin në muajt e fundit për të diskutuar se si mund të mbahen përgjegjës autorët e krimeve të mundshme të luftës.

Duke folur për Telegraph, ai paralajmëroi se "ekziston një rrezik real (Ukraina) do t'ia dorëzojë" çdo veprim ligjor komunitetit ndërkombëtar, duke thënë se mund të përfundojë me Krimenë dhe Donbasin që sakrifikohen për një marrëveshje paqeje në këmbim të "naftës së lirë". dhe gazit” për Perëndimin.

Ai paralajmëroi se fuqitë e huaja mund të bëjnë presion ndaj Ukrainës për të pranuar një "zgjidhje konsensuale" që mund të komprometojë Donbasin dhe Krimenë - rajone të Ukrainës të pushtuara nga Rusia.

- Rreziqet janë se përfaqësuesit ndërkombëtarë do të kenë interesat e tyre që do t'u shërbejnë, të cilat mund t'i lejojnë ata të ndikojnë në proces apo edhe ta korruptojnë atë - tha ai.

Karim Ahmad Khan, një avokat britanik që shërben si kryeprokuror i Gjykatës Ndërkombëtare Penale (ICC), nisi një hetim mbi krimet e dyshuara të luftës në Ukrainë në mars. Por që nga ajo kohë, asnjë detaj nuk është bërë i ditur.

Rusia ka përdorur vazhdimisht rezervat e saj të mëdha të lëndëve djegëse fosile si një "armë" dhe kërcënoi se do të ndërpresë furnizimet për Perëndimin.

Jeffrey Nice tha gjithashtu se procesi juridik ndërkombëtar ndoshta do të zgjasë shumë më gjatë dhe do të kushtojë më shumë, shkruan Telegrafi. Ai tha se do t'u shërbente më mirë interesave të Ukrainës nëse do të mbante Rusinë përgjegjëse, në vend që të lejonte Gjykatën Penale Ndërkombëtare të merrte përsipër, sepse "të gjitha vendet në fund i shërbejnë interesave të tyre".

Video e ditës