Oborri i “Ranka Milanoviq” po pastrohet nga mbeturinat, ende nuk ka zgjidhje për të pastrehët në të

Foto: Ministria e Punës dhe Politikës Sociale

Komuna e Gazi Babës disa herë ka kryer një aksion për pastrimin e oborrit të objektit, i cili është në kompetencë të Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, nga ku nga ana e tyre duhet të gjendet një zgjidhje për personat që kanë gjetur. strehë në këtë godinë të braktisur me kushte nën standarde të jetesës.

Objekti i rrënuar i ish-shtëpisë për përkujdesje dhe edukim të fëmijëve dhe të rinjve me sjellje problematike “Ranka Milanoviq” në lagjen Trekëndësh, prej vitesh është kthyer në një deponi plot me mbeturina, ku të pastrehët, madje edhe familjet me fëmijë jetojnë në kushte tejet çnjerëzore. kushtet. Askush nuk mund të thotë saktësisht se sa qytetarë jetojnë në të, dhe numri që më së shpeshti përmendet nga institucionet është nga 60 deri në 100 persona, të cilët e kalojnë jetën e tyre të përditshme në erë të keqe dhe mbeturina.

Qytetarët që jetojnë në këtë zonë, veçanërisht kompanitë nga kjo anë, vazhdimisht kanë vënë në dukje situatën në shtëpi dhe kanë kërkuar zgjidhje. Komuna e Gazi Babës disa herë ka kryer një aksion për pastrimin e oborrit të objektit, i cili është në kompetencë të Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, nga ku duhet gjetur një zgjidhje për personat që gjetën strehim në këtë të braktisur. ndërtesa në kushte jo standarde të jetesës.

Foto: Komuna e Gazi Babës

Ministri i Punës dhe Politikës Sociale Gjoko Velkovski dhe kryetari i Komunës së Gazi Babës Boban Stefkovski dje kanë vizituar të pastrehët e vendosur në “Ranka Milanoviq”, ndërsa sot ekipet e NJQP “Gazi Baba” me makineri të veta kanë filluar aksionin për pastrimin e mbeturina nga oborri i ndërtesës. Për banorët e objektit u shpërndanë pako me ushqime dhe produkte higjienike.

Me keqardhje mund të konstatoj se prej më shumë se dy vitesh kam hasur në një mur nga Qeveria dhe Ministria për t'i ndihmuar këta njerëz në pastrimin e hapësirës që i rrethon sepse ekziston rreziku i madh për shfaqjen e një epidemie. Disa herë e kam informuar me shkrim ministrin përkatës, duke përfshirë edhe peticionet e qytetarëve që jetojnë aty pranë, si dhe ankesat e kompanive përreth që gravitojnë në këtë zonë, tha Stefkovski.

Sipas Velkovskit, bëhet fjalë për ndihmën fillestare për parandalimin e infeksionit të mundshëm tek të rriturit, por mbi të gjitha fëmijët që janë të strehuar në këtë objekt.

Ata jetojnë në kushte jashtëzakonisht çnjerëzore. Prandaj sot së bashku me kryetarin Boban Stefkovski dolëm në terren për të pastruar oborrin ku njerëzit e kalojnë jetën e përditshme me ndihmën e tij - tha Velkovski.

Foto: Ministria e Punës dhe Politikës Sociale

Ministrja teknike premtoi një zgjidhje sistematike që këta persona të marrin banesa sociale dinjitoze, e cila është në përputhje me të gjitha konventat për mbrojtjen e të drejtave të njeriut.

Qendra për Çështjet Sociale ka akomoduar fillimisht përfituesit me disa zgjidhje ndër vite. E them edhe një herë dhe duhet menduar nëse është e ligjshme, sepse kjo shtëpi ishte për një kategori shoqërore krejtësisht tjetër qytetarësh, jo për strehimin e të pastrehëve. Mirëpo i ka akomoduar me zgjidhje në atë kohë dhe janë rinovuar disa herë. Tani mendoj se numri nuk është më shumë se 70 persona që janë këtu në rrethin e kësaj godine. Duhet të bëhet sistematikisht për të zgjidhur problemin, dhe kjo do të thotë se ata do të kenë kushte më të mira për jetesë dhe banim më të mirë se sa kanë në këtë moment - tha Velkovski.

Shtëpia "Ranka Milanović" u shpërbë në vitin 2019 dhe banorët në proces deinstitucionalizimi u transferuan në shtëpi të grupeve të vogla. Që atëherë askush nuk është angazhuar seriozisht për të gjetur një zgjidhje për gjendjen e kësaj godine, e cila është në prag të një katastrofe mjedisore, veçanërisht për njerëzit pa shtëpi dhe mjete jetese, që jetojnë në të në kushte të tmerrshme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës