Të bësh biznes apo "ke fletore"?

Foto: Dragan Mitrevski / Free Press

Dyshimet për rezultate të falsifikuara dhe një kontroll i pavarur kanë shkatërruar "grailin e shenjtë të librave të investimeve" të Bankës Botërore. Mbulimi i turpit dhe "ruajtja e integritetit dhe paanësisë", siç u njoftua nga ky institucion ndërkombëtar vitin e kaluar, përfundoi disa ditë më parë me një njoftim se ky botim do të jetë i papunë dhe nuk do të publikohet. Orteku filloi vitin e kaluar kur u njoftua në gusht se raporti Doing Business për vitin 2021 nuk do të publikohet.

Në shpjegimin zyrtar të Bankës Botërore nga Uashingtoni, mund të lexohet se "për shkak të parregullsive në të dhëna, çështja është ndalur pafundësisht, dhe pesë të fundit do të auditohen"?! "Free Press" më pas iu drejtua Zyrës së Bankës Botërore në Shkup dhe, ndër të tjera, pyeti - a ka parregullsi në të dhënat për Maqedoninë e Veriut? Nga atje na u dërgua njoftimi zyrtar nga Uashingtoni. Pastaj u njoftua se edicioni i ri do të dalë në mars të këtij viti, por pas disa muajsh heshtje, Banka Botërore ndërpreu me një deklaratë se "Të Bësh Biznes" nuk do të jetë më liruar.

Dhe tani, kujt do t'i besojnë investitorët? Si do të kompensohet dëmi eventual nëse një investitor ka vendosur të investojë në një vend bazuar në parametrat që janë prerë për të marrë një pamje lajkatare? A preku dhe shtoi dikush veçori më pozitive për pozicionin investues të vendit? Këto pyetje mund të mos marrin përgjigje kurrë.

Wall Street Journal raporton se menaxhmenti i lartë i Bankës ka ushtruar presion ndaj punonjësve për të ndryshuar të dhënat që ndikojnë në renditjen e Kinës dhe kombeve të tjera, dhe gishti drejtohet drejtoreshës ekzekutive të Bankës Botërore, Kristalina Georgieva, tani Drejtore Menaxhuese e FMN -së, si dhe Presidenti i Bankës Botërore Jim Jong Kim.

Vitin e kaluar, në një deklaratë mjaft të ftohtë, u njoftua se kishte disa parregullsi në raportet për 2018 dhe 2020, të publikuara në Tetor 2017 dhe 2019, si dhe se bëhet fjalë për Kinën, Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Azerbajxhanin , për të cilat, siç u tha, ekziston dyshimi se dikush nga Banka Botërore mund të ketë ndikuar në pikët që kanë marrë, dhe nuk janë në përputhje me metodologjinë e tyre të përcaktuar. Banka më pas vendosi të kryejë një hetim të brendshëm për të përcaktuar nëse pretendimet ishin të vërteta. Për më shumë se 17 vjet, raporti Doing Business ka qenë një mjet i vlefshëm për të matur koston e të bërit biznes në vendet e botës. Treguesit dhe metodologjia nuk janë krijuar posaçërisht për një vend, por kishin për qëllim të ndihmonin në përmirësimin e klimës së përgjithshme të biznesit.

Me kalimin e viteve, Doing Business ka eksploruar reformat që inkurajojnë ose pengojnë zhvillimin e aktiviteteve të biznesit. Sondazhi ishte një grup treguesish sasiorë për dispozitat dhe mbrojtjen e të drejtave të pronësisë në 190 vende. Ai mbulonte 12 aspekte të një biznesi: fillimi i një biznesi, marrja e lejeve të ndërtimit, lidhja e energjisë elektrike, regjistrimi i pronës, marrja e kredisë, mbrojtja e investitorëve minoritarë, pagesa e taksave, tregtimi, zbatimi i kontratave, trajtimi i falimentimit, punësimi dhe lidhja e kontratave me qeverinë.

Nëse për shumë njerëz ky raport ishte bazë për planifikimin e aktiviteteve investuese, duhet të kujtojmë se gjatë qeverisjes së mëparshme të VMRO-DPMNE-së, lajmet ekonomike filluan dhe përfunduan me "Të Bërit Biznes" të Bankës Botërore. Dhe ndërsa vendi u shpall "reformator nr. 1" me plot gojë lavdërimi, disa ekspertë të pavarur "rrotulluan sytë" në deklarata të tilla. A dinin ata ndonjë gjë më shumë për marrëveshjet e errëta që tani po dalin të dozuara, pikë për pikë?

Sipas raporteve të "Të Bërit Biznes", Maqedonia ishte në vendin e 30 sipas të bërit biznes në 2015, në 2016 ajo u hodh në vendin e 12 -të, në 2017 në 10, në 2018 ishte në vendin e 11 -të. Në raportin e fundit me 80,7 pikë, Maqedonia Veriore ishte e 17 -ta në botë për sa i përket të bërit biznes. 

Video e ditës