BDI nuk jep pesë lekë për DOM-in, Xhaferi nuk “kandidon” pas deklaratave të Kovaçevskit

Kovacevski-Ahmeti-Xhaferi Foto: MPB
Kovacevski-Ahmeti-Xhaferi Foto: MPB

BDI do të votojë për një zonë zgjedhore, me kusht që të ketë një prag elektoral prej pesë për qind, gjë që është e papranueshme për partitë më të vogla. Pa prag elektoral nuk do të votojnë për një njësi zgjedhore, thonë nga partia në pushtet, por nuk bëjnë me dije nëse do ta ulnin pragun.

A do ta “përjashtojë” BDI-ja partnerin qeveritar DOM nga Qeveria e Dimitar Kovaçevskit, është dilema pasi kryetarja dhe deputetja Maja Moraçanin njoftoi se nëse diskutimi parlamentar për një njësi zgjedhore nuk vazhdon deri në qershor, ajo do të largohet nga “Ilindenska”.

Kovaçevski në takimin e fundit të lidershipit njoftoi se është rënë dakord që kjo çështje të azhurnohet në Kuvend. Nga ana tjetër, kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi tha se “nuk do të kandidojë pas deklaratave politike, pra le të jenë të kryeministrit” dhe pretendon se projektligji ka ngecur në komisionet parlamentare. Nga dokumentet, nga ana tjetër, rezulton se projektligji ka kaluar filtrin e komisionit dhe se procedura për ligjin është në dorën e Xhaferit.

Prej dy vitesh në Kuvend ka ngecur propozimi për ndryshime në Kodin Zgjedhor në pjesën e ndryshimit të modelit zgjedhor. Pengesa kryesore për ndryshimin e modelit zgjedhor është BDI, partia në pushtet që fillimisht ishte kundër shndërrimit të gjashtë njësive zgjedhore në një njësi zgjedhore. Pas pranimit të saj për shkak të kërkesës së partnerëve më të vegjël të koalicionit, BDI doli me propozim që të votojë për një njësi zgjedhore me kusht që të ketë një prag zgjedhor prej pesë për qind, gjë që është e papranueshme për partitë më të vogla.

 Jaffery nuk e mbajti ligjin në sirtar

Moraçanin mbetet i mendimit se do të largohen nga qeveria nëse në qershor, kur plotësohen 100 ditët e Qeverisë, nuk vijon procedura parlamentare për ndryshimin e modelit zgjedhor, si dhe vendosja e një kuadri ligjor për kryerjen e vettingut.

Xhaferi në një konferencë për media tha se nuk e mban ligjin në sirtar, por se projektligji nuk është diskutuar në Komisionin e Sistemit Politik si organ punues amë dhe në Komisionin Ligjvënës-Ligjor. nga dy komisionet. I pyetur nga “Sloboden Pechat” – nëse dhe kur do të vazhdojë procedura parlamentare për propozimin për një njësi zgjedhore, sepse pas takimit të liderëve Kovaçevski deklaroi se është marrë vesh që diskutimi të vazhdojë në Kuvend, Xhaferi tha se ai nuk ka asgjë për të shpjeguar, sepse bëhet fjalë për një deklaratë politike.

Tani më duhet të ndjek deklaratën politike të të gjithëve, ndaj le të jetë edhe e kryeministrit. Deklarata është politike dhe tani më duhet të shpjegoj procedurën parlamentare. Procedura nuk varet nga deklarata politike, varet nga Rregullorja e Kuvendit, pra të gjitha materialet që janë në Kuvend dhe janë në procedurë parlamentare, që do të thotë se janë në seancë dhe presin. për një raport nga komisionet përkatëse. Pra, nuk ka asnjë material që është jashtë procedurës”, thotë kryetari i Kuvendit.

Ai sqaroi se Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Kodit Zgjedhor me procedurë të shkurtuar, i dorëzuar nga Maja Morachanin, Monika Zajkova dhe Pavle Trajanov, është në rendin e ditës për seancën e 43-të të Kuvendit, të cilën e ka thirrur më 28 maj 2021 dhe është caktuar për 8 qershor 2021.

“Më 8.6. Seanca e vitit 2021 ka filluar. Nuk varet nga unë, unë e kam bërë punën time me atë artikull që është në seancë. Ajo që ndodh në komision nuk është problemi im. Më duhet të pres një raport nga komisioni. Komisioni për Sistemin Politik si organ punues amë dhe Komisioni Legjislativo-Ligjor nuk kanë mbajtur seanca, ndërsa Qeveria ka dhënë mendim më 21.6. viti 2021. Dhe çfarë duhet të bëj tani? Për t'iu përgjigjur deklaratave politike? Të gjitha materialet që janë marrë janë futur në seancë sepse kam detyrim. “Nuk mund të mbyll vrima në mure”, tha Xhaferi.

Sipas dokumenteve në dispozicion të publikut, Komisioni i Sistemit Politik ka mbajtur një seancë më 22 mars 2022 për Propozimin për një njësi zgjedhore dhe ka arritur në përfundim që Kuvendi të marrë vendim për diskutim publik. Komisioni me 11 vota pro dhe një kundër konkludoi se Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Kodit Zgjedhor, në leximin e parë, është i pranueshëm dhe se duhet të jepet për shqyrtim të mëtutjeshëm. Raportin nga seanca Komisioni ia dorëzoi kryetarit të Kuvendit Xhaferi.

Si në Komisionin e Sistemit Politik ashtu edhe në Komisionin Legjislativo-Ligjor thonë se Jaferi duhet ta vendosë projektligjin në seancë plenare dhe plenumi të marrë vendim për caktimin e diskutimit publik. Pas diskutimit publik, projektligji kalon në seancë plenare.

Nga BDI kanë thënë për “Sloboden Pechat” se për momentin nuk ka asgjë konkrete, se tashmë kanë propozuar një njësi zgjedhore me prag prej pesë për qind dhe se nuk kanë marrë asgjë si përgjigje. BDI thotë se nuk ka njësi zgjedhore pa prag, por nuk bëjnë të ditur nëse do ta ulin pragun.

LSDM mbështet një njësi zgjedhore

Pas takimit të lidershipit që u mbajt dy javë më parë, Kovaçevski deklaroi se LSDM i përkrah propozimet ligjore për një zonë zgjedhore.

“Sa i përket propozimeve ligjore për një zonë, ne ramë dakord që diskutimi të bëhet brenda Kuvendit dhe aty të merren parasysh të gjitha aspektet e partive politike, sepse ju e dini që edhe në koalicion edhe në opozitë ka mendime të ndryshme. në lidhje me ligjin zgjedhor. LSDM është parti që në programin e saj ka përkrahje për një njësi zgjedhore dhe në Kuvend do të diskutohen modalitetet nëse duhet të ketë prag elektoral apo jo, përfaqësimi i bashkësive etnike, përfaqësimi gjinor në listat zgjedhore etj. më... Diskutimi do të zhvillohet në Kuvend, siç është rënë dakord në takimin e lidershipit”, tha atëherë Kovaçevski.

Kryeministri, duke iu përgjigjur pyetjes se sa i qëndrueshëm është koalicioni, më pas vuri në dukje se në fushën e reformës në drejtësi janë dakorduar që në kuadër të Komisionit të Sistemit Politik pranë Kuvendit të hapet një seancë dëgjimore dhe të formohet një grup që do të punojë. për hartimin e një zgjidhjeje ligjore për vettingun.

Nëse diskutimi për modelin zgjedhor nuk vazhdon dhe nëse Moraçanin ngulmon në njoftim, atëherë pas Alternativës dhe DS-së së Pavle Trajanovit, DOM do të jetë partia e radhës që do të largohet nga koalicioni qeverisës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës