Dokument konfidencial i presidencës suedeze: BE ka frikë se zgjerimi do t'i kushtojë shumë para

Integrimi i anëtarëve të rinj do të varet jo vetëm nga përmbushja e kritereve nga vendet kandidate, por edhe nga kapaciteti i vetë Unionit për të vazhduar dhe thelluar zhvillimin e vet, duke përfshirë kapacitetin për integrimin e anëtarëve të rinj. shkruar në dokumentin suedez në të cilin "Shtypi i Lirë" kishte një pasqyrë.

Bashkimi Evropian po zhvillon një debat të brendshëm se sa do t'i kushtojë buxhetit evropian zgjerimi me Ballkanin Perëndimor dhe Ukrainën dhe si do të ndikojë në punën e institucioneve evropiane, për të cilin tashmë qarkullon një dokument konfidencial informal i presidencës suedeze të BE-së. , i cili analizon aftësinë e tij për të pranuar shtete të reja anëtare. Shqetësimi më i madh i Brukselit, siç thonë burime diplomatike, është sigurisht buxheti nga i cili varet kohezioni dhe politikat bujqësore.

Dokumenti, në të cilin "Sloboden Pechat" kishte një pasqyrë dhe i cili do të jetë bazë për debatin për zgjerimin e ardhshëm të ministrave të çështjeve evropiane të BE-së, më 21 dhe 22 qershor në Stokholm, përmban dhjetë fusha të cilat zgjerimi mund të ndikojnë dhe mund të çojnë në ndryshime në disa nga rregullat aktuale.

Burimet tona, megjithatë, thonë se vetë fakti që po debatohet për ndikimin e zgjerimit në funksionimin e Unionit është një lloj konfirmimi se perspektiva e pranimit të anëtarëve të rinj është bërë shumë më konkrete se më parë. Sipas tyre, pas pushtimit rus të Ukrainës, hapat seriozë në drejtim të zgjerimit janë bërë imperativ gjeopolitik, ndaj ka presion që deri në fund të vitit të merret vendimi për hapjen e negociatave për anëtarësim me Ukrainën. Kjo, nga ana tjetër, e bën BE-në të mendojë se çfarë lloj zgjerimi dëshiron.

Duke iu referuar konkluzioneve të liderëve të BE-së nga dhjetori i vitit të kaluar, dokumenti suedez thotë se integrimi i anëtarëve të rinj do të varet jo vetëm nga përmbushja e kritereve nga vendet kandidate, por edhe nga kapaciteti i vetë Bashkimit Evropian për të. të vazhdojë dhe thellojë zhvillimin e vet, duke përfshirë kapacitetin për integrimin e anëtarëve të rinj.

Ndikimi i zgjerimit në thesarin e përbashkët evropian

Një nga pyetjet kryesore në dokumentin suedez është se si pranimi i dhjetë anëtarëve potencialisht të rinj që janë në listën e pritjes do të ndikojë në thesarin e përbashkët evropian. Kjo çështje është veçanërisht e ndjeshme në Gjermani, por ndjenjat ekspansioniste mund të zbuten edhe në vendet e Evropës Lindore nëse pjesa e tyre e byrekut nga fondet evropiane reduktohet.

Dokumenti paralajmëron se shtetet e reja anëtare të mundshme do të bëhen "përfitues neto të buxhetit të BE-së, nga të cilët do të marrin fonde të konsiderueshme për zhvillimin e tyre pas anëtarësimit në kuadër të përpjekjeve për të reduktuar pabarazinë në bllok" dhe ndikimin më të rëndësishëm të zgjerimit. do të jetë mbi "politika e kohezionit dhe politikat bujqësore". Këtu nuk përfshihet rindërtimi i Ukrainës, i cili do të duhet të trajtohet veçmas, sepse kostot për këtë janë shumë më të larta se ato për procesin e anëtarësimit.

Përmendet ndikimi që do të ketë zgjerimi në politikën e përbashkët bujqësore dhe kohezive të BE-së, për të cilën është shpenzuar 62 për qind e buxhetit evropian, pra 1.070 miliardë euro për periudhën 2021-2027. Si përkujtim, politika e kohezionit të BE-së synon të zvogëlojë dallimet midis rajoneve të BE-së dhe veçanërisht të mbështesë rajonet më pak të zhvilluara.

“Duke marrë parasysh nivelin e zhvillimit të vendeve kandidate dhe faktin që fondet e kohezionit janë të destinuara për rajone më pak të zhvilluara në drejtim të forcimit të kohezionit ekonomik, social dhe territorial, përmirësimit të cilësisë së jetës së qytetarëve të BE-së dhe sigurimit të prioriteteve të BE-së, rregullat aktuale dhe zërat e buxhetit do të duhet të ndryshohen”, thuhet në dokument.

Një ndryshim i ngjashëm ka të ngjarë të jetë i nevojshëm në Politikën e Përbashkët Bujqësore (CAP) për shkak të madhësisë dhe specifikave të sektorit bujqësor në disa nga vendet kandidate. Dhe CAP ka një rëndësi jetike për më të mëdhenjtë si Franca, Spanja, Gjermania apo Polonia.

Fusha e tretë e treguar në dokument është sundimi i ligjit dhe respektimi i vlerave evropiane brenda Bashkimit, duke përfshirë lirinë, sigurinë dhe drejtësinë, si dhe efektet e mundshme në zonën Shengen. Për të siguruar respektimin e këtyre vlerave pas anëtarësimit në BE, mekanizmat ekzistues për respektimin e sundimit të ligjit ndoshta do të duhet të përmirësohen në BE-në e zgjeruar, si shembull i të cilit është mundësia e kushtëzimit të fondeve evropiane me respektimin e sundimi i ligjit, një procedurë kundërvajtëse dhe masa të ngjashme.

Me zgjerimin, siç shtohet në dokument, popullsia në BE mund të rritet nga 450 milionë banorë në 512 milionë, gjë që do të ketë pasoja në funksionimin e tregut të vetëm, lirinë e lëvizjes së njerëzve, shërbimet e kapitalit dhe mallrat. si në politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë. Një Union i tillë i zgjeruar do të kishte edhe kufij të rinj të jashtëm, një territor më të madh, popullsi dhe interesa të ndryshme gjeopolitike, të cilat sigurisht do të ndikonin në marrëdhëniet e BE-së me vendet e treta.

Në dokument thuhet gjithashtu se zgjerimi i Bashkimit Evropian mund të ketë një ndikim të veçantë në fushën e tranzicionit të gjelbër, si dhe në politikën e transportit.

Si të reformohet mënyra e vendimmarrjes

Në takimin në Stokholm do të diskutohet për një mekanizëm të ri të zgjerimit, përkatësisht një lloj anëtarësimi të diferencuar për të cilin Franca tashmë ka njoftuar se shtetet anëtare kanë afat deri në fund të vitit 2023 për të specifikuar këtë mekanizëm dhe nevojën për të reformuar metodën e vendimmarrjes. .

Ndërkohë, presidenti francez Emmanuel Macron konfirmoi së fundmi nga Bratislava se "po, BE-ja duhet të zgjerohet".

– Po, duhet rimenduar përsa i përket strukturës dhe qëllimeve drejtuese. Po, ne duhet të jemi novatorë, të shpikim disa formate dhe të sqarojmë objektivat e secilit prej këtyre formateve - tha Macron.

Ai shtoi se kjo është mënyra e vetme për të përmbushur pritshmëritë legjitime të Ballkanit Perëndimor, Moldavisë dhe Ukrainës, të cilat duhet të anëtarësohen në BE, por në të njëjtën kohë duhet të ruajnë efektivitetin gjeopolitik, klimën, sundimin e ligjit dhe integrimin ekonomik në BE. siç është.që ekziston sot. Por Macron paralajmëroi se ne nuk kemi nevojë për zgjerim aq sa ta kemi atë, sepse ky do të ishte një gabim i dytë dhe një zgjerim i tillë do të dobësonte Bashkimin, ndaj kujtoi se Bashkimi nuk u krijua kurrë për zgjerim të pafund gjeografik.

Kancelari gjerman Olaf Scholz tha më parë se Evropa duhet të mbajë premtimin e saj për zgjerim, por para kësaj duhet të reformohet. Reforma e fundit e BE-së u përfundua me Traktatin e Lisbonës në 2009.

Nuk ka asnjë kohë dhe asnjë urdhër që vendet të anëtarësohen në BE

Dokumenti suedez paralajmëron se ndikimi i zgjerimeve në BE do të varet nga madhësia e vendit dhe rendi i anëtarësimit dhe nuk ka ende një kohë për të.

Për kujtesë, në takimin e qershorit të kaluar, Këshilli Evropian i dha statusin e vendit kandidat Ukrainës dhe Moldavisë, dhe më 15 dhjetor Bosnjë-Hercegovinës, e cila iu bashkua Shqipërisë, Malit të Zi, Maqedonisë, Serbisë dhe Turqisë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës