Domatet nuk shkojnë nën 80 denarë, specat skuqen nga turpi

Këto ditë prodhimet e gjelbra mbajnë çmim rekord, kështu që kilogrami speca ka arritur më shumë se 100 denarë, e për të njëjtën sasi bishtaja do t'ju kërkojnë 200 denarë. Kaq do të duhet të paguani për spinaqin nëse e gjeni. Një sallatë shitet 70 denarë, ndërsa kilogrami kastravec industrial arrin 130 denarë.

Vapa e verës dogji prodhimin vendas bujqësor, ndaj barometri i çmimeve të gushtit ka “ngecur” në të kuqe. Oferta e frutave dhe perimeve në tregjet dhe tregjet e gjelbra është e pakët dhe prodhuesit justifikohen se është pothuajse e pamundur të zgjedhësh një domate pa vijë të verdhë, ndërsa speci jeshil skuqet nga turpi teksa digjet nën diell.

Prandaj nuk është për t'u habitur që edhe në gusht domatja nuk shkon nën 80 denarë për kilogram, ndërsa ata që kanë fatin që kanë ara pjellore kërkojnë me krenari mbi 100 denarë për kilogram. Këto ditë prodhimet e gjelbra mbajnë çmim rekord, kështu që një kilogram speca jeshil arriti mbi 100 denarë, e për të njëjtën sasi bishtaja do t'ju kërkojnë 200 denarë. Kaq do të duhet të paguani për spinaqin nëse e gjeni. Sallata shitet 70 denarë, ndërsa kilogrami kastravec industrial arrin 130 denarë! Furnizimi me bamje është gjithashtu i vogël dhe ka çmim prej 250 denarë për kilogram, rrënja e selinos shitet për 70 denarë, ndërsa një tufë qepë bie 35 denarë. Ajvarkat e para kanë arritur në tregje dhe shiten nga 60 deri në 100 denarë varësisht nga madhësia. Edhe pse çmimet e frutave janë disi më të ulëta se ato të perimeve, këtë verë janë në nivelin e çmimeve evropiane. Pjeshkët nuk zbritën nën 50 denarë, kajsitë që gjendeshin deri para disa ditësh kushtonin deri në 80 denarë, kurse për momentin më të shtrenjta janë mjedrat, të cilat shiten 100 denarë për një kanaçe 200 gramësh!

Bashkëbiseduesit tanë pajtohen se çmimet e frutave dhe perimeve që mund t'i blejmë në markete ndikohen nga kushtet atmosferike që këtë verë janë të tilla që, siç thonë ata, është pyetje nëse do t'i hamë fare. Fermerët thonë se temperaturat e larta i kanë detyruar të rregullojnë orarin e punës, ndaj nata kthehet në ditë në fusha për të shmangur vapën.

- Unë shkoj në fusha pas mesnate. Binte shi gjithë qershorin, dhe që nga korriku dielli ka qenë përvëlues. Janë djegur sallata, spinaqi, kastravecat. Ju shikoni këto shenja të verdha në domate, kjo është një shenjë se ajo është djegur. Qytetarët janë të zemëruar dhe me të drejtë. Deri tani verën e kalonin lirë, specat, domatet, sallata, tani çdo gjë është e shtrenjtë. Digjemi dy herë, edhe në fushë edhe këtu në treg, dhe nuk paguan më – pohon një shitës në Tregun e Gjelbër.

Qytetarët dhe ekspertët thonë se është e trishtueshme që fermerët maqedonas nuk e ushqejnë më vendin dhe çdo vit importohen ushqime në vlerë prej së paku 700 milionë eurove. Nëse në vitin 2013-2014 ishin 100.000 mijë fermerë të regjistruar në vend, tani ky numër praktikisht është përgjysmuar.

-Domatet dhe kastravecat që eksportonim masivisht, tashmë na vijnë në sasi të mëdha nga Shqipëria dhe Turqia - tregojnë tregtarët.

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, deri në nëntor 2023 kemi shpenzuar gati 886,8 milionë euro për import të ushqimeve dhe kafshëve të gjalla.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës