Petë shtëpiake sipas recetës së gjysheve tona: Çfarë i bën kaq të lëngshëm?

Foto: Profimedia

Kur duam ta shijojmë veten me një tortë vërtet të ëmbël, zgjedhja bie gjithmonë mbi bakllava apo tulumbi. Shurupi me të cilin janë lagur këto delikatesë i bën edhe më të shijshme dhe qetëson dëshirën për sheqer pas kafshimeve të para.

Ata që nuk e pëlqejnë bakllavanë për shkak të arrave, preferojnë tulumbat, ndonëse janë më të vështira për t'u përgatitur. Në përpjekje për të përshpejtuar procesin dhe për të reduktuar numrin e kalorive, shumë amvisa i pjekin byrekët në furrë, por për këtë arsye nuk kanë shijen e plotë që kujtojmë.

Çfarë, në fakt, i bën kumbullat e mira dhe të shijshme? Kombinimi perfekt i miellit, vezëve, qumështit, ujit, vajit dhe sheqerit – limoni është këtu për të “ngrerë” shijen e tyre.

Ju sjellim një recetë të vjetër sipas së cilës gjyshet tona bënin tulumbi dhe e cila me shijen tuaj do t'ju kthejë në fëmijëri.

Përbërësit:

Për veshjen:

- 700 g sheqer
- 500 ml ujë
- lëngu i një limoni

Për brumin:

- 300 ml ujë
- 300 ml qumësht
- 50 g margarinë
- 1 lugë sheqer
- 300 g miell
- 1 pluhur pjekje
- 4-5 vezë (në varësi të madhësisë)

përgatitja:

Hidhni në tenxhere sheqerin, ujin dhe lëngun e gjysmë limoni. Ngroheni deri në pikën e vlimit, më pas kur të vlojë, zvogëloni zjarrin dhe gatuajeni edhe për 15 minuta të tjera. Më pas, shtoni lëngun e gjysmës tjetër të limonit dhe lëreni të ftohet.

Në një tenxhere tjetër hedhim ujin dhe qumështin, shtojmë margarinën dhe sheqerin dhe i trazojmë. Lërini të vlojnë dhe kur të fillojnë të krijohen flluskat e para, zvogëloni zjarrin dhe shtoni miellin dhe pluhurin për pjekje. E trazojmë vazhdimisht këtë masë derisa të trashet, më pas e heqim nga pjanura dhe e lëmë të ftohet.

Masës së ftohur shtoni një vezë dhe më pas përzieni me mikser.

Mbushni kallëpin e petës me masën dhe derdhni direkt në tepsi me vaj. Sigurohuni që vaji të jetë i ftohtë për të mbajtur pompat në formë të përsosur. Për skaje të formës së përsosur, kur shtrydhni nga kallëpi, prisni çdo grumbull me gërshërë të lyer me yndyrë.

Skuqini petat në vaj të thellë derisa të zverdhen. Kini parasysh që pellgjet rriten gjatë skuqjes, ndaj mos e mbushni tavën e tepërt.

Kur pellgjet të zverdhen i hedhim direkt në vaj në salcë, i lëmë për disa sekonda dhe i kalojmë në një enë tjetër. Prisni që të ftohen plotësisht dhe shijoni.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës