Familjet filluan të kursejnë: Në një vit depozitat në banka u rritën me 10,4 për qind

Banka / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Sipas Raportit të Bankës Popullore, rritja vjetore e depozitave të ekonomive familjare më së shumti rezulton nga rritja e parave të depozitave dhe depozitave afatgjata, në kuadër të rënies së theksuar të depozitave afatshkurtra.

Në muajin prill, krahasuar me muajin mars, depozitat e individëve në banka dhe në bankat e kursimeve janë rritur me 2,7 për qind. Megjithatë, nëse krahasohet me të njëjtin muaj të një viti më parë, të dhënat e Bankës Popullore tregojnë një rritje prej 10,4 për qind! Familjet kanë 5,9 miliardë euro në llogari bankare.

Ekspertët shpjegojnë se në vendin tonë qytetarët ende preferojnë t'i mbajnë paratë e tyre në llogari sesa t'i investojnë në fonde dhe obligacione. Në këtë ka kontribuar edhe rritja e normave të interesit në banka. Kështu, normat e interesit për depozitat e individëve në muajin mars (të dhënat e fundit nga Banka Popullore) ishin 1,76%, dhe në mars 2023 ishin 1,04%. Normat e interesit për depozitat e sapo pranuara të ekonomive familjare janë edhe më të larta - në mars 2024 ato arritën në 2,42 për qind, dhe marsin e kaluar 2,27 për qind.

Sipas Raportit të Bankës Popullore, rritja vjetore e depozitave të ekonomive familjare më së shumti rezulton nga rritja e parave depozituese dhe depozitave afatgjata, në kushtet e rënies së vërejtur të depozitave afatshkurtra.

Kursimi, nga ana tjetër, krijon një bazë solide për financimin e bankave. Në kremtimin e fundit të Ditës Botërore të Kursimit, guvernatorja Anita Angelovska-Bejoska tha se “nuk ka dyshim se kursimi është një nga motorët kyç të rritjes ekonomike dhe në vendet në zhvillim është një shtytës i rëndësishëm i konvergjencës së të ardhurave”.

- Qytetarët kanë besim të lartë në sektorin bankar, gjë që nuk është befasi, duke qenë se sistemi në një periudhë krizash të shumëfishta të mbivendosura është ende stabil, shumë i kapitalizuar dhe likuid- tha guvernatori.

Depozitat e kompanive, nga ana tjetër, kanë patur prirje rënëse në muajin prill krahasuar me muajin mars dhe rritje vjetore më modeste se ato të individëve.

“Totali i depozitave të sektorit të korporatave në muajin prill shënoi një rënie prej 1,3 për qind, krahasuar me bazë mujore. Ndryshimi në rënie është më së shumti rezultat i rënies së depozitave afatshkurtra në valutë dhe në para depozituese, dhe në masë më të vogël të depozitave afatshkurtra në denarë, në kushte të rritjes së depozitave afatgjata. Rritja vjetore është 8 për qind dhe më së shumti vjen si pasojë e rritjes së parave depozituese dhe depozitave afatgjata dhe afatshkurtra në denarë, me një kontribut pozitiv shtesë të depozitave afatshkurtra dhe afatgjata në valutë”, thuhet në raport. lexon Banka Popullore.

Dhe aktiviteti kreditor u drejtua më shumë ndaj individëve sesa ndaj popullsisë. Në muajin prill kreditë në sektorin e korporatave ishin 3,55 miliardë euro, ndërsa tek individët 3,79 miliardë euro. Në të njëjtën kohë, kreditë për sektorin e korporatave shënuan rritje mujore prej 2 për qind, ndërsa krahasuar me prillin e kaluar rritja ishte 6 për qind. Kredia për individët në nivel mujor ka pasur një rritje më të ulët prej 0,5 për qind, por në nivel vjetor ka qenë më e lartë dhe ka arritur në 7 për qind.

Ka ende një diferencë të madhe mes interesit që jepet për paratë e marra hua, në raport me interesin që paguajnë qytetarët dhe kompanitë për kreditë e marra.

Në muajin mars, norma e interesit për kredinë totale të individëve ishte 5,65 për qind, ndërsa një vit më parë ishte 5,34 për qind. Për kreditë e reja të miratuara, individët mesatarisht, sipas llogaritjes së Bankës Popullore, kanë paguar 5,4 për qind interes në muajin mars, ndërsa një vit më parë ishte 5,23 për qind.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës