Dr. Elena Arsova, trikologe: Si të vetëkontrolloni flokët tuaj për të njohur humbjen

Mjekja trikologe Elena Arsova/Foto: Arkivi Privat/ Profimedia

Edhe pse duket e lehtë të dallosh rënien e flokëve, në praktikë nuk duket se është kështu. Ju mund të vini re për vite që flokët tuaj nuk duken si dikur, se vëllimi i flokëve është zvogëluar ose transparenca e kurorës është më e theksuar, por nuk jeni të sigurt nëse ndryshimi është real apo i dukshëm.

Doktoreshë Elena Arsova, mjeke trikologe nga "Hair Clinic Beograd" (Hair Clinic Beograd), na konfirmuan se një numër i madh i pacientëve vijnë për ekzaminim me disa vite vonesë nga fillimi i rënies së flokëve. Shpjegimi i tyre është se ata nuk e kuptuan që flokët në të vërtetë po rralloheshin. Sa më gjatë të zgjasë rënia e flokëve, aq më shumë dëmtohet rrënja e flokëve dhe aq më pak shanset për restaurim të plotë të flokëve.

Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të njihet me kohë humbja e flokëve, në mënyrë që të parandalohet përkeqësimi i mëtejshëm dhe të mund të rikthehen flokët e humbur. Dy format më të zakonshme të rënies së flokëve janë rënia e trashëguar e flokëve dhe rënia difuze e flokëve.

Më e vështira është njohja e rënies së trashëguar të flokëve. Një ndryshim karakteristik në rënien gjenetike është rrallimi i flokëve. Kjo do të thotë se me këtë lloj rënie të flokëve nuk do të vini re rënie të shtuar të flokëve, por ulje të densitetit të flokëve, rrallim të flokëve dhe transparencë të kurorës dhe tërheqje të vijës së përparme të flokëve. Gratë dhe burrat kanë modele të ndryshme të rënies së flokëve të trashëguar, kështu që vetë-ekzaminimi është i ndryshëm.

Gratë duhet të kontrollojnë veten për këto tre shenja:

– Pjesa e mesme e flokëve. Nëse vija qendrore është e dukshme dhe përhapet nga mesi në periferinë e kurorës së kokës në formën e një peme të Krishtlindjes, atëherë ka rrallim.
– Trashësia e bishtit kur flokët janë të lidhur reduktohet ndjeshëm.
– Vëllimi i flokëve në kurorën e kokës zvogëlohet, dhe në pjesën e pasme të zverkut është normal.

Burrat duhet të kërkojnë këto shenja të rënies gjenetike të flokëve:

– Valvulat thellohen dhe tërhiqen prapa. E gjithë vija e flokëve të përparme gjithashtu mund të tërhiqet.
– Pjesa e përparme e flokëve po rrallohet dhe qimet janë të dobëta me gjatësi të ndryshme.
– Kulmi duhet të ekzaminohet sepse shpeshherë neglizhohet për shkak të paarritshmërisë për ta parë. Përdorni një pasqyrë për të kontrolluar flokët tuaj prapa.

Rënia difuze e flokëve njihet më lehtë sepse manifestohet me rënie aktive të flokëve dhe rritje të numrit të qimeve gjatë krehjes, larjes së flokëve, madje edhe në jastëk pas gjumit ose gjatë ditës pas garderobës (rrobave).

Gratë duhet të shqyrtojnë vetë shenjat e mëposhtme:

– Numri i qimeve gjatë krehjes dhe larjes rritet dy ose tre herë më shumë se zakonisht.
– Vëllimi i përgjithshëm i flokëve zvogëlohet dhe flokët rrallohen në të gjithë kokën.
– Hollimi është më i dukshëm në valvulat dhe pjesët anësore të kokës.

Meshkujt mund ta kenë më të vështirë të njohin rënien e shtuar të flokëve, sepse i mbajnë flokët të shkurtra, kështu që flokët janë të shkurtër dhe më të vështirë për t'u parë. Por ata mund të kërkojnë shenjat e mëposhtme:

– Reduktohet vëllimi i të gjithë flokëve kur kalojnë gishtat nëpër flokë.
– Flokët në gardërobë, në tavolinën ku punojnë, në gishta kur prekin flokët.
– Hollim në zonën e tempullit.

Njohja e këtyre shenjave është thelbësore për kërkimin në kohë të ndihmës nga një mjek, një specialist i flokëve dhe trajtimin në kohë për restaurimin e plotë të flokëve të humbur. Prandaj, të paktën dy herë në vit, kontrolloni vetë flokët tuaj. Përdorni gjithashtu foto të vjetra për të krahasuar se si ishin flokët disa vite më parë dhe tani. Nëse dalloni ndonjë shenjë, kontaktoni menjëherë një profesionist.

Këshilla nga doktoresha Elena Arsova, trikologe: A duhet të reduktojmë larjen e flokëve në dimër?

Gjashtë këshilla nga doktoresha Elena Arsova: Çfarë duhet të bëni në shtëpi nëse ju bien flokët

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës