Ka ardhur koha që ata të kalojnë masivisht nga sektori publik në atë privat

Administrata / Foto: "Shtypi i Lirë" - Dragan Mitreski

Çdo ditë ka ikje të kuadrove nga sektori publik në atë privat, pohon ministrja e Punës Jovanka Trençevska. Nga sektori privat, nga ana tjetër, po largohen jashtë vendit, ndërsa punëdhënësit kërkojnë importin e punëtorëve

Punëtorët vazhdimisht kërkojnë punë me pagesë. Sektori publik nuk është më atraktiv për punësim, ndërsa ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska, në një intervistë për Utrinski Pechat, tregon se ka një dalje të përditshme të kuadrove nga sektori publik në sektorin privat. Megjithatë, nuk ka asnjë aktivitet nga sektori privat, i cili nuk ankohet se i mungon kuadri i kualifikuar dhe i trajnuar. Situata është rënduar më tej nga punëtorët sezonalë që shkojnë në punë të përkohshme, por edhe nga një dalje e madhe e përhershme e fuqisë punëtore.

Ministrja Trençevska thotë se është alarmante largimi i punëtorëve të mirë nga sektori publik, gjë që krijon probleme të mëdha në funksionimin e tij.

- Punëtorët e mirë po largohen masivisht nga sektori publik në atë privat. Ata gjithashtu largohen çdo ditë nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale. Kemi komunikim të këndshëm, pa mobbing, ndaj punëtorët largohen për paga më të larta. Kudo në botë pagat në sektorin publik janë më të ulëta se në sektorin privat dhe kështu duhet të jetë - tha Trençevska.

Kryetari i Sindikatës së punëtorëve nga administrata, organet gjyqësore dhe shoqatat e qytetarëve (UPOZ), Trpe Deanoski, në një bisedë për “Utrinski Pechat” theksoi se shumica e të punësuarve kanë pagë të përcaktuar rreth minimumit, dhe ekziston një përgjithësim i madh se të gjithë në sektorin publik nuk funksionojnë, gjë që nuk është e vërtetë.

– Ka edhe ministra që thonë se punonjësit në sektorin publik marrin rrogë dhe tundin derën. Është shkatërruese për ta ta thonë këtë. Janë ata që duhet ta organizojnë punën - thotë Deanoski.

Ai thekson se në sektorin publik ka shembuj të profesioneve shumë të përgjegjshme, dhe ku pagat janë jo dinjitoze.

- Ja, le të marrim si shembull gazetarin e gjykatës. Nuk ka as uniformë, as shenjë që është dërgues gjykate, mban postë gjyqësore për krime të rënda, për kundërvajtje të ndryshme, e thërrasin gjithë ditën, e pështyjnë. Punon nga ora 9 deri në 17, pa asnjë mbrojtje nga organet e drejtësisë dhe ka rrogë prej 18.300 denarë - tha i indinjuar Deanoski.

Por duke gjykuar nga largimi masiv i të rinjve, ata nuk janë të kënaqur as me pagat dhe as nga kushtet e punës në sektorin privat. Prandaj, punëdhënësit në sektorin privat po bëjnë presion për të lejuar hyrjen më të lehtë të punëtorëve nga jashtë.

- Propozimi im është që gradualisht të liberalizohet importi i të huajve. Në Maqedoni tashmë ekzistojnë disa agjenci “importi” për të papunët. Mora ofertë nga një agjenci nga Shkupi për punëtorë nga Nepali. Pra, ajo negocioi, atje ka mjaft të interesuar që tashmë kanë përvojë me makinat qepëse, sepse ajo e di që unë jam nga ajo degë, kështu që më ka ofruar diçka të tillë, por me siguri disa prej tyre kanë folur edhe me vende të tjera. Bangladeshi, Pakistani, Filipinet, Indonezia janë vende ku pagat e tyre janë tre herë më të ulëta se tonat dhe mendoj se mund të ketë diskutim - tha Angel Dimitrov, kryetar i Kuvendit të Organizatës së Punëdhënësve, në një intervistë për MIA.

Zoran Koçoski nga agjencia për ndërmjetësim të punës jashtë vendit "Kouzon", i cili ishte mysafir në TV "24", tha se importimi i fuqisë punëtore nga vendet e botës së tretë është i vështirë.

- Marrja e fuqisë punëtore nga jashtë kushton fillimisht 2.000 euro për punëtor për shkak të biletës së avionit, të gjitha lejeve, ekzaminimeve mjekësore dhe gjithçka tjetër. Duhet t'i siguroni edhe akomodim, transport, si dhe integrim në sistemin social dhe shëndetësor në Maqedoni - thotë Koçoski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës