Vitin e ardhshëm nuk do të ketë pilotë zjarrfikës, dy nga tre në Drejtorinë e Mbrojtjes dhe Shpëtimit do të dalin në pension

Aeroplanët në veprim/ Foto: Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim

Ka një interes në rritje për profesionin e pilotit, por studentët ose po mësojnë të pilotojnë aeroplanë komercialë ose për hir të tyre.

Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim (DZS) ka tre avionë, tre pilotë dhe gjashtë mekanikë. Vitin e ardhshëm dy nga pilotët do të dalin në pension dhe vendi i tyre i zbrazët vështirë se do të plotësohet. Dhe tani, thonë në ZSHS, numri i pilotëve nuk është i mjaftueshëm, e çfarë do të bëhet kur ata që i kanë të dalin në pension, tani për tani nuk kanë përgjigje.

– Numri i pilotëve nuk është i kënaqshëm dhe numri i mekanikëve është i kënaqshëm. Vitin e ardhshëm në shkurt, dy pilotë do të dalin në pension. Është shumë e vështirë të gjesh një pilot për punësim, nuk ka interesim tek pilotët e rinj për shkak të pagave të ulëta në krahasim me personelin tjetër të aviacionit – thanë nga ZSHS për “Sloboden Pechat”.

Licenca e pilotit lëshohet nga Agjencia e Aviacionit Civil (AAC) pas plotësimit të kërkesave bazë të kandidatëve dhe pas përfundimit me sukses të trajnimit.

– Numri i personave që janë në proces trajnimi nëpër shkolla, pra organizatat trajnuese është i ndryshëm sipas llojit të avionit për të cilin trajnohen. Ecuria e trajnimit varet individualisht nga secili kandidat. Deri më tani në vitin 2023, 5 persona kanë marrë patentë pilotimi dhe konkretisht: një për pilot me balonë, tre për patentë piloti privat, një për pilot komercial. Në vitin 2022 patentën e pilotit e kanë marrë gjithsej 8 persona, përkatësisht një për pilot glider, një për pilot privat, 6 për pilot komercial (1 për aeroplan dhe 5 për helikopter) – thanë ata për “Shtypin e Lirë”. "nga AAC.

Nga atje thonë se për momentin ka më shumë nxënës në proces trajnimi në shkollat ​​e miratuara maqedonase.

“Është një shenjë e mirë pas disa vitesh stagnimi dhe interesimi i kandidatëve, i cili është shkaktuar pjesërisht nga Covid-19. Krahas organizatave në territorin e shtetit, kandidatët vendosin që trajnimin për pilot aeroplan ta zhvillojnë edhe në vende të huaja, kryesisht në shtetet anëtare të BE-së për arsye personale dhe për arsye se me leje të lëshuar në shtetet anëtare të BE-së, mund të më lehtë aplikoni për një punë profesionale si pilot - sqarojnë AAC.

Megjithatë, pavarësisht se pilotimi po bëhet më interesant si profesion, pilotët e ardhshëm nuk shfaqin interes për të përfunduar në një institucion shtetëror. Këtë e konfirmojnë edhe nga Aeroklubi “Shkup”, ku po zhvillohet trajnimi.

- Aktualisht kemi katër pilotë studentë. Ai tashmë ka planifikuar të reja për datat në vijim. Në fakt ka interes dhe kapacitetet plotësohen vazhdimisht. Ka dy kategori njerëzish, njëri janë të rinjtë që duan të bëhen pilotë dhe më pas të zhvillojnë karrierën e tyre dhe qëllimi i tyre është të jenë pilotë të avionëve komercialë, dhe grupi tjetër janë njerëz që tashmë e kanë realizuar karrierën e tyre dhe tani duan të mësojnë të të jenë pilot që të mund të fluturojnë vetë - thotë Jane Stefanov nga Aeroklubi "Shkup".

AAC shpjegoi edhe procedurën për t'u bërë pilot. Për avionët e lehtë, aeroplanë dhe balona mund të merret në moshën 16 vjeç, për një pilot privat në moshën 17 vjeç, për një pilot komercial në moshën 18 vjeç dhe për një pilot trafiku në moshën 21 vjeç.

– Pilotët fillimisht ndjekin trajnimin në shkollat/organizatat e aprovuara të trajnimit për avionët e duhur (aeroplan, helikopter, paraglider, qift). Pas përfundimit të një kursi ose trajnimi teorik, ata i nënshtrohen provimit në shkolla/organizata të miratuara dhe vazhdojnë me trajnime praktike për llojin e caktuar të avionit. Pas përfundimit të trajnimit praktik, shkolla/organizata zhvillon provimin për pjesën praktike. Pas përfundimit të suksesshëm të trajnimit, shkolla/organizata lëshon një rekomandim për dhënien e provimit pranë autoriteteve të aviacionit. Për të marrë licencën e pilotit, kandidati duhet të plotësojë kërkesat bazë (mosha minimale - e ndryshme për çdo lloj licence me të cilën është marrë), një certifikatë mjekësore të vlefshme (klasa e përshtatshme për llojin e patentës së pilotit), njohuri adekuate të gjuhës angleze të aviacionit. me vërtetim nga një organizatë/qendër e miratuar. Përveç kërkesave elementare, ai duhet t'i ketë kaluar me sukses të gjitha lëndët teorike, të cilat janë relevante për llojin e licencës që fitohet, dhe atë para organit kompetent - Agjencisë së Aviacionit Civil. Pas provimeve teorike dhe rekomandimit nga shkolla/organizata ku është trajnuar, kandidati i nënshtrohet provimit praktik (në aeroplanin përkatës në të cilin është kryer trajnimi. Provimi praktik zhvillohet nga ekzaminerët e emëruar dhe të aprovuar në AAC - shpjegoi AAC-ja.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës