Një "cunam argjendi" global po vjen: Mjekët kryesorë në botë paralajmërojnë një epidemi kanceri tek pacientët e moshuar

Foto: Printscreen/Nara.getarchive

Bota duhet të përgatitet urgjentisht për një “tsunami” global i miliona pacientëve të moshuar me kancer ose ekziston një rrezik i lartë që sistemet shëndetësore të mos jenë në gjendje të përballojnë njerëzit që kanë nevojë për kujdes të veçantë, kanë paralajmëruar mjekët kryesorë. Kujdestar.

"Me rritjen e jetëgjatësisë dhe rritjen e shpejtë të popullsisë së moshuar, rritja e pacientëve të moshuar me kancer është tani një 'shqetësim serioz i shëndetit publik'", thuhet në raportin e Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike (ASCO).

Siç shpjeguan ekspertët, qendrat e kancerit duhet të përgatiten "tsunami onkologjik i argjendtë".

"Ndërsa popullsia zgjerohet dhe incidenca rritet, a jemi vërtet të përgatitur për të përmbushur këto nevoja?" Nuk mendoj se jemi gati globalisht”, tha Dr. Andrew Chapman, drejtor i Qendrës së Kancerit Sidney Kimmel-Jefferson dhe specialist i onkologjisë geriatrike, në takimin vjetor të ASCO në Çikago, konferencën më të madhe të kancerit në botë.

Mosha e vjetër është një faktor rreziku i vendosur mirë për kancerin, por rëndësia e përfshirjes së të moshuarve në diagnostikimin, kujdesin dhe trajtimin e kancerit është e nënvlerësuar.

“Ne e dimë se kanceri është një sëmundje që lidhet me plakjen dhe ka një sërë mekanizmash biologjikë se pse është kështu. “Ajo që shpesh mungon është se qëllimet, dëshirat, nevojat, preferencat dhe problemet e të moshuarve janë shumë të ndryshme nga të rriturit mesatarë”, tha Chapman.

Siç shpjegoi Dr. Chapman, ndonjëherë ka “nihilizëm” në shëndetësi, çfarë do të thotë "Nëse jeni më i vjetër, ne nuk do të përpiqemi" dhe kjo nuk është e drejtë.

“Pacientët e moshuar shpesh kanë prioritet ruajtjen e pavarësisë së tyre sesa kërkimin e trajtimit, pasi është e rëndësishme për ta që të jenë në gjendje të kryejnë aktivitete të tilla si vozitja, kalimi i kohës me familjen dhe hobi. Nëse i jepni një pacienti të moshuar një trajtim që mund të marrë kohë, ai mund të bëjë gjëra të tjera, ai mund të mos e dëshirojë atë. "Është një mentalitet shumë i ndryshëm nga dikush që është 45 vjeç dhe dëshiron të jetojë edhe 40 vjet të tjera," tha Chapman.

Dr. Julie Gralow, shefe mjekësore dhe nënkryetare ekzekutive e ASCO, tha se sistemet shëndetësore duhet të veprojnë tani për të shmangur të mbingarkuar nga rritja dramatike e pacientëve të moshuar me kancer.

“Deri në vitin 2040, pritet që të ketë 27,5 milionë raste të reja të kancerit dhe 16,3 milionë vdekje nga kanceri vetëm për shkak të rritjes dhe plakjes së popullsisë”, shpjegoi Zëvendës Presidenti Ekzekutiv i ASCO.

Sipas vlerësimeve të Agjencisë Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC), në vitin 2018 ka pasur 17 milionë raste të reja me kancer и 9,5 milionë vdekje të kësaj sëmundjeje në mbarë botën.

Në SHBA, Instituti Kombëtar i Kancerit parashikon që deri në 2040, pothuajse tre të katërtat (73 përqind) e njerëzve që jetojnë me kancer do të jenë më të vjetër se 65 vjet.

Në MB, numri i njerëzve të diagnostikuar me kancer do të rritet me një të tretën deri në vitin 2040, që do të thotë se për herë të parë numri i rasteve të reja do të rritet nga 384.000 deri në 506.000 çdo vit. Sipas analizës së British Cancer Research, më të prekurit nga kjo do të jenë pikërisht personat e moshës nga 70 vjet e më shumë.

Duke folur në Çikago, Profesor Charles Swanton tha se pacientët e moshuar kanë më shumë gjasa të marrin ilaçe edhe për sëmundje të tjera, gjë që e bën trajtimin e kancerit më të komplikuar, dhe pyetja e vërtetë është "si do ta përballojë sistemi i kujdesit shëndetësor?" Ky është një shqetësim i madh kur bëhet fjalë për planifikimin e fuqisë punëtore. Nëse kemi të bëjmë me 30 për qind më shumë diagnoza kanceri, dhe ato diagnoza kanceri janë më komplekse, do të duhen të paktën 30 për qind më shumë onkologë, kirurgë dhe patologë që mjekët ta trajtojnë këtë”.

Caroline Abraham, drejtoreshë e bamirësisë Age UK, tha se tashmë shumë pacientë të moshuar "ata presin më shumë sesa do të donin" për trajtim.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës