Mariçiq: Deri në vitin 2030, është e mundur të reformohen disa rregulla në BE për të pranuar anëtarë të rinj

Bojan Mariçiq - zëvendëskryeministër për çështje evropiane / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Qytetarët do ta ndiejnë se si është të jesh pjesë e Bashkimit Evropian shumë më herët se sa pritej. Deri në vitin 2030 është e mundur të reformohen disa rregulla në BE për të pranuar anëtarë të rinj dhe deri atëherë është e mundur të reformohen vendet tona për të qenë gati për anëtarësim. Është e rëndësishme të kemi një synim, sepse nëse ky moment humbet, mund të llogarisim vetëm në ngritjen e nacionalizmit, tha zëvendëskryeministri për çështje evropiane. Bojan Maricic.

Sot në një konferencë të organizuar nga Fondacioni Kalevi Sorsa me temën “Të shikojmë përpara në vendet e Ballkanit Perëndimor në BE, duke përfituar nga momenti për zgjerim”, ai tha se nëse e humbasim këtë moment tani, ne mundemi vetëm llogarisni në ngritjen e nacionalizmit dhe atyre aktorëve dhe kauzave politike që i kanë zbrazur shtetet tona nga të rinjtë dhe që na bindin se strategjia e pritjes është një strategji e mirë.

Mariçiq tregoi se procesi i shqyrtimit përfundon javën e ardhshme dhe siç tha ai, do të arrijmë në pikën e plotësimit të të gjitha parakushteve, me përjashtim të amendamenteve kushtetuese.

"Kjo është një mundësi reale që duhet shfrytëzuar sepse nuk do të zgjasë shumë." Procesi i skriningut shkoi shumë intensivisht, shumë shpejt dhe përfundon javën e ardhshme, për sa i përket plotësimit të sinjalistikës kryesore rrugore, që është shteti i së drejtës, administrata publike... këtë do ta dorëzojmë si dokument deri në fund të vitit. , me të cilin do të arrijmë në pikën e plotësimit të parakushteve me përjashtim të ndryshimeve kushtetuese, që për ne janë kërkesë politike. Përndryshe, ne i përmbushim të gjitha kushtet e tjera teknike dhe politike”, ka shtuar Mariçiq.

Në diskutim, Mariçiq u ndal edhe në Planin e Rritjes. Ai shtoi se me këtë Plan vendet e Ballkanit Perëndimor mund të marrin një vendim “revolucionar” për zgjerimin e Bashkimit Evropian.

“Me Planin e Rritjes, për herë të parë hapen mundësitë për përfshirje në programe në të cilat nuk jemi përfshirë më parë, gjë që mundëson edhe aksesin në asistencë financiare që do të mundësojë realizimin e reformave më të nevojshme për realizimin e procesit. . Viti 2030 duhet të jetë një vit tregues me një plan për të përfshirë vendet e Ballkanit Perëndimor. E mirëpres politikën e guximshme të BE-së për rritjen e unionit dhe strategjinë që po planifikojnë për zgjerim”, ka shtuar Mariçiq.

Ai nënvizoi edhe një herë se nuk duhet të humbasim momentin tani si vend.

“Nuk duhet ta humbasim këtë moment, nuk kemi kohë për të pritur, duhet të shfrytëzojmë shansin për t'iu bashkuar frontit evropian ku të gjithë janë të përfshirë. “Mos hyni në tunelin e pritjes, që mund të jetë një humbje e kohës së çmuar për ne”, shtoi Mariçiç në konferencë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës