Rrënjët e thella të muzikës blues bëhen të dukshme në Festivalin Cotton Blues

I ftuari special Mad Morganfield performoi me muzikantë nga Maqedonia / Foto: Zdenko Petrovski

I ftuari special nga Çikago, Mudd Morganfield, djali i madh i një prej emrave më të famshëm të blues-it të të gjitha kohërave, Muddy Waters, kryesoi listën e pjesëmarrësve në edicionin e 4-të të këtij viti të Cotton Blues Festival.

Festivali u mbajt më 24 dhe 25 maj në Qendrën Kulturore Rinore në Shkup dhe tregoi se bluzi si zhanër muzikor ka rrënjë të thella në historinë botërore të muzikës, por edhe se dëgjuesit e bluesit janë vërtet audiofilë të përkushtuar.

Festivali u hap me performancën solo nga kitaristi Muhamed Ibrahimi. Edhe pse është e vështirë të përkufizohet fenomeni muzikor që krijoi Ibrahimi, ndikime të forta bluz mund të vërehen edhe në shkrirjen e muzikës xhaz, botërore dhe etnike.

Muhamed Ibrahimi / Fotografia: Zdenko Petrovski

Natën e parë performoi edhe “Troja band”, i ftuar special i mbrëmjes i të cilit ishte kitaristi maqedonas Igor Atanasoski, i njohur më mirë si Guru Hare. Përveç standardeve të blues-it, ata interpretuan edhe njërën nga temat më të bukura të bluesit maqedonas, “My Guitar”.

Grupi i Trojës me të ftuar special Guru Hare / Foto: Zdenko Petrovski

Nata e parë e festivalit kulmoi me një performancë të treshes daneze "Trainman Blues", fitues i disa çmimeve evropiane të blues dhe i njohur për një qasje bashkëkohore, me erëza shpirtërore ndaj performancës së muzikës blues.

Performanca e Adi Imerit / Fotografia: Zdenko Petrovski

Kitaristi dhe multiinstrumentalisti, Adi Imeri, hapi natën e dytë më 25 maj. Ai performoi një performancë solo të frymëzuar nga kënga amerikane e ungjillit e popullarizuar nga Blind Willie Johnson, i cili ia kushtoi jetën luajtjes së muzikës gospel dhe blues.

Festivali u mbyll me të ftuarin special nga Çikago, Mad Morganfield, me një tingull energjik të çikagos blues që ishte një shkrirje e materialit të tij origjinal me këngët e babait të tij kult Muddy Waters. Anëtarët e grupit që e shoqëruan ishin muzikantët vendas Nikola Petrovski (kitarë), Sašo Gjorgjevski (harmonikë), Oliver Josifovski (bas), Goran Poposki (bateri) dhe Filip Dimischkovski (tastierë). Së bashku ata organizuan një shfaqje të vërtetë bluz në Qendrën Kulturore Rinore.

Mad Morganfield në "Cotton Blues Festival" / Foto: Zdenko Petrovski

Paralelisht me programin muzikor, gjatë dy mbrëmjeve u zhvillua një kamp artistik në kuadër të Festivalit “Cotton Blues”. Artisti vizual dhe muzikor maqedonas Igor Stanoevski së bashku me artistët Trajce Pavlov, Boro Arsovski dhe Dragan Milovanov krijuan vepra vizuale të frymëzuara nga muzikantët bluzë që performuan në festival.

Këndi i artit të "Cotton Blues Festival" / Fotografi: Zdenko Petrovski

Një segment i veçantë i festivalit ishte prezantimi i kitarave akustike dhe elektrike të punuara me dorë. Mjeshtri i kitarave të punuara me dorë, Yani Paveza, përveç prezantimit, mbajti një leksion për mënyrën se si i realizon ato, dhe disa nga kitarat u përdorën në koncertet e muzikantëve në vetë festivalin.

Prezantimi i kitarave "Paveza".

Me edicionin e katërt të suksesshëm, "Cotton Blues Festival" shfaqi një tendencë për të rritur dhe zgjeruar horizontin e mbulimit të muzikës blues, për gëzimin dhe kënaqësinë e publikut të përkushtuar.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 180, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 27-28.5.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës