Dimitrov për H1: Propozimi francez është një precedent i rrezikshëm

Nikolla Dimitrov, Zëvendëskryeministër për Çështje Evropiane / Brifing i mëngjesit, Foto: Dragan Mitreski

Ish-ministri i Jashtëm i Maqedonisë, Nikola Dimitrov në një intervistë me TV H1 nga Beogradi tha se propozimi francez për zgjidhjen e kontestit ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë është precedent i rrezikshëm dhe i hap mundësi Sofjes për të bllokuar dhe shantazhuar Shkupin gjatë gjithë procesit të negociatave, njofton korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

Sipas Dimitrovit, Parisi ka lejuar që çështjet dypalëshe me Bullgarinë të hyjnë në një kuadër negociator, dhe mosmarrëveshja me Sofjen ka të bëjë me gjuhën, identitetin dhe historinë maqedonase.

- Mendoj se kjo vetëm na largon nga ajo që duhet të jetë procesi - reformat demokratike dhe ekonomike, kriteret e Kopenhagës. Ajo që kemi është një qorrsokak”, tha Dimitrov për H1.

Sipas tij, Bashkimi Evropian duhet të bindet të ndryshojë procesin që nuk po funksionon, sepse një proces i tillë zgjerimi nuk sjell rezultate, dmth nuk shpërblen vendet që shkojnë përpara, nuk ndëshkon vendet që shkojnë prapa dhe lejon një anëtar të BE-së të "jetojë" mbi një vend kandidat.

Siç tha Dimitrov, Sjellja e Bullgarisë është në kundërshtim me parimet thelbësore evropiane, të cilat përfshijnë respektin për diversitetin gjuhësor dhe kulturor të kontinentit.

I pyetur se si e sheh rënien e qeverisë bullgare, ai tha se e gjithë çështja e Maqedonisë së Veriut në Bullgari shërben për të larguar vëmendjen nga çështjet kryesore në shoqërinë bullgare, si korrupsioni dhe problemet e tjera sistematike.

“Kjo çështje për shkak se është emocionale përdoret si pengesë dhe mendoj se në një farë mënyre i dëmton”, tha Dimitrov.

Sipas tij, është e nevojshme "rivendosja" e politikës ndaj Sofjes dhe BE-ja duhet ta ndëshkojë atë në vend që ta shpërblejë Bullgarinë për veton.

Ai përshkroi procesin e bashkimit me vendet e rajonit, duke thënë se të gjithë në Ballkan janë ulur në një autobus dhe të gjithë përpiqen të ulen sa më afër shoferit.

“Por problemi është se autobusi nuk lëviz”, tha Dimitrov.

Video e ditës