Dimitrov: Çështjet bullgare do të bëhen evropiane me pëlqimin tonë

Nikola Dimitrov "Ballkani i Hapur"
Nikola Dimitrov / Foto: EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Pretendimi se protokolli dypalësh (historik dhe çështje të tjera) nuk ka lidhje me kornizën (procesi i anëtarësimit) dhe se këto janë dy procese të veçanta. dhe se zbatimi i protokolleve nuk do të ndikojë në dinamikën e procesit të aksesit, thjesht nuk është e vërtetë! Ose edhe më drejtpërdrejt – është një gënjeshtër e madhe! Çështjet dypalëshe tani do të bëheshin legjitime nga pala bullgaro-evropiane dhe me pëlqimin tonë. Dhe nga kjo nuk do të ketë shpëtim, as rregullim, shkruan ish-shefi i diplomacisë maqedonase Nikolla Dimitrov në faqen e tij në Facebook.

“Në dokumentet e publikuara (përkthimin e qeverisë në gjuhën maqedonase) shkruhet bardh e zi pikërisht e kundërta.

Këshilli mirëpret nënshkrimin e protokollit të dytë, i cili është një element thelbësor i procesit të anëtarësimit (si mund të lexohet ajo që është një pjesë thelbësore si jo pjesë është një pyetje ndoshta për një shkencë tjetër).

Komisioni Evropian do të monitorojë progresin në reformat në të gjitha fushat, dhe do t'i kushtojë vëmendje të veçantë dokumenteve nga neni 12 (protokollet sipas të vjetrit ose raportet vjetore dhe masat sipas të rejave). Këshilli do të marrë parasysh vlerësimet e komitetit për progresin e reformës dhe progresin në pikat dypalëshe sipas nenit 12 kur të vendosë për çdo hap të mëtejshëm për kapitujt ose grupimet. Bullgaria do të sigurojë që historia të jetë po aq e rëndësishme sa sundimi i ligjit, nëse duam të ecim përpara.

Këtu janë ato pjesë të dokumenteve, si në tekst ashtu edhe me fotografi:

47. Për këtë qëllim, Komisioni do të monitorojë nga afër përparimin e Maqedonisë së Veriut në të gjitha fushat, duke përdorur të gjitha instrumentet e disponueshme, duke përfshirë vizitat e ekspertëve në terren nga Komisioni dhe shtetet anëtare, dialogun sipas Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit dhe treguesit nga palët e treta aty ku është e nevojshme. në përputhje me metodologjinë e përmirësuar. Komisioni do të informojë rregullisht Këshillin për progresin e Maqedonisë së Veriut në çdo fushë gjatë negociatave, dhe veçanërisht kur do të prezantojë draft qëndrimet e përbashkëta të BE-së. Komisioni do t'i kushtojë vëmendje të veçantë përkushtimit të Maqedonisë së Veriut për marrëdhënie të mira fqinjësore dhe bashkëpunim rajonal, siç thuhet në paragrafin 5 (Marrëveshja e Prespës me Greqinë dhe Marrëveshja për marrëdhënie të mira fqinjësore me Bullgarinë nga viti 2017, si dhe rishikimet vjetore dhe masat për zbatimin efektiv të tij sipas nenit 12) dhe do të informojë Konferencën Ndërqeveritare për zbatimin e tyre.

48. Këshilli do ta marrë parasysh këtë vlerësim kur të vendosë për hapat e mëtejshëm në lidhje me negociatat për kapitullin ose grupin përkatës.”

Konkluzionet e Këshillit:

“Në këtë drejtim, Këshilli mirëpret marrëveshjen për protokollin e takimit të dytë të Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar të krijuar sipas nenit 12 të kësaj marrëveshjeje.

Ky hap i rëndësishëm do të kontribuojë në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimin rajonal, të cilat mbeten elemente delikate të procesit të zgjerimit, si dhe të procesit të stabilizimit dhe asocimit.

Parlamenti bullgar:

Në të njëjtën kohë, gjatë miratimit të propozimit francez në Parlament, Bullgaria thekson qartë dhe me zë të lartë se insiston:

- "Të garantojë që marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë të mbeten një kriter horizontal gjatë gjithë procesit të anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut dhe se Komisioni Evropian do të informojë Këshillin për zbatimin e tyre përpara çdo konference ndërqeveritare". (lexo, nëse Sofia nuk është e kënaqur, nuk do të ketë lëvizje; ne do të insistojmë në kontrollin e njoftimit të komisionit)

– “të përfshijë një referencë ndaj Traktatit të Miqësisë dhe protokolleve të nenit 12 në kuadrin e negociatave në lidhje me miratimin e qëndrimeve të përgjithshme nga Këshilli i BE-së për konferencat ndërqeveritare”.

Në momentet historike nuk e kemi luksin të jemi naivë, as të pretendojmë se jemi të ofenduar, as të besojmë në vullnetin e mirë të politikës bullgare ndaj nesh sepse nuk është aty. Deklarata e Radevit, përndryshe gjuha e urrejtjes, kur tha se Bullgaria nuk do të lejojë legjitimimin e maqedonizmit në BE, në fakt është një përkufizim i shkurtër i qëllimit të fqinjit. Ky synim nuk është i arritshëm, por do ta bëjë edhe anëtarësimin tonë në BE të paarritshëm.

Të mos gabohemi, në këto kushte dhe me mjetet që ka në këtë kuadër negociator, Sofja do ta bëjë punën e historianëve po aq të rëndësishme sa lufta kundër korrupsionit. Prandaj procesi, nëse propozimi pranohet, do të jetë një agoni e dhimbshme pa fund. thuhet në postimin e Nikolla Dimitrov.

Video e ditës