Diabetikët dyshojnë se në Maqedoni është kthyer importi paralel: Glukometra në qese plastike, pa deklarim dhe pa kuti origjinale

Dime Velev, kryetar i Sindikatës së Shoqatave të Diabetit, është i shokuar dhe i befasuar negativisht nga përgatitjet për trajtimin e diabetit që kanë filluar të shpërndahen nga tenderi i ri i shpallur nga Ministria e Shëndetësisë. Shoqata kërkon që të vendoset urgjentisht një çmim referencë dhe çdo diabetik të ketë të drejtë të blejë shiritat dhe glukometrat që dëshiron, sepse të rinjtë janë të dyshimtë për të.

Jemi të shokuar dhe të befasuar negativisht nga ajo që ata po përpiqen të ndajnë tani. Së pari, sasia është diskriminuese dhe e vogël. Personat me diabet të tipit 1 shkojnë në një farmaci dhe personat me tip 2 shkojnë në një tjetër. Jemi të shokuar se si u jepen pacientëve glukometra në një institucion shëndetësor publik që nuk janë në paketimin origjinal, pa deklaratë, në një qese plastike. , pa afat as garanci.nuk ka asgje as laps sanitar per shpime. Një numër shiritash janë shfaqur në një lloj paketimi të çuditshëm dhe jo në paketimin origjinal. Ata kanë një deklaratë të shtypur këtu vetëm në gjuhën maqedonase. Disa nga pacientët thonë se nuk ka as një kuti, por shiritat janë futur brenda ashtu, në një pako. Ata bënë kaos total dhe nënvlerësim, tha Velev për Sloboden Pechat.

Ai shton se po kërkojnë një takim urgjent me Komisionin Kombëtar të Diabetit sepse është një organ ekspert që duhet të shpjegojë sa më shpejt se çfarë po ndodh.

Pas kësaj, kompania e përzgjedhur në tender duhet të anulohet kontrata. Dy të tretat e Maqedonisë nuk janë të mbuluara me shirita dhe aparate, duke filluar nga Velesi, Tetova dhe Kumanova. Në 41 farmaci të insulinës ka njoftim se vetëm një e treta e pacientëve do të marrin nga shpërndarja që kryhet këtë javë. Tashmë peticionet drejtuar Komisionit për Mbrojtjen nga Diskriminimi dhe Avokatit të Popullit po marrin edhe më shumë peshë. Nuk mund të shpërndahen shirita si të dojë, por duhet të ketë për të gjithë, shton Velev.

Ai thotë se Unioni ishte shumë i durueshëm, por besimi dhe durimi janë dobësuar.

Vësuam, negociuam, shpallëm sinqerisht atë që kërkonim, por nuk është më kështu. Le të anulojnë kontratën menjëherë dhe të kërkojnë më poshtë çmimin e referencës urgjente. FZOM duhet të vendosë një çmim referencë dhe secili duhet të blejë për vete brenda atij çmimi atë që i nevojitet me recetat që merr nga mjeku. Me zgjedhjen tonë dhe me mundësi pagese shtesë. Mua personalisht kjo më duket si ajo që ka ndodhur në kohën e importit paralel, shton Velev.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës