Nëntë vjet sundim Vuçiq: Nëntë vjet kolaps moral

Aleksandar Vuçiq / Foto: EPA-EFE / MARTIN DIVISEK

Unë kam shkruar disa herë, dhe do ta përsëris tani: kjo qeveri bazohet në gënjeshtra, thjesht nuk jam i sigurt nëse në fund të gjithë besojnë në gënjeshtrat e tyre. Për disa e di që ata besojnë

Ne po hyjmë në vitin e dhjetë të sundimit të Aleksandar Vuќi.Me një peticion me të cilin si bota pop ashtu edhe nëpunësit gjysmë botërorë dhe publikë e mbrojnë atë nga media e lirë dhe opozita. Duhet të pranosh se tingëllon si një shaka e keqe, kështu që mjafton të shkruash për atë temë - çfarë shenjtori, një tropar i tillë. Për ata që nuk e dinë kuptimin e kësaj fraze, ndoshta atë popullore: ju gjetët kapakun e tenxhere.

Cirku mediatik

Arsyeja për këtë cirk mediatik është një temë shumë më serioze, dhe kjo është lidhja midis qeverisë dhe mafies. Si redaktor i portalit nova.rs, isha në dilemë nëse publikimi i dëshmive të vrasësve më të tmerrshëm të Belivuk dhe të tjerëve mund të justifikohej në interesin publik? Nga deklaratat e tyre është e qartë se ata kanë vendosur të mbrohen me akuza kundër Presidentit dhe Ministrit të Policisë. Presidenti, kryeministri, kryetari i parlamentit, e gjithë qeveria dhe aparati shtetëror, si dhe prokurori special dhe media e bindur, janë mësuar të shpifin ndaj gazetarëve dhe mediave që publikojnë deklarata të mafiozëve dhe të justifikojnë të paligjshmen veprimet e zyrtarëve të lartë qeveritarë. Në shenjë të mbështetjes për gazetarët që mendojnë dhe punojnë lirshëm, ne gjithashtu vendosëm të përcjellim tekstet e tyre.

Natyrisht, nuk besoja se ministri Vulin therri dhe goditi njerëzit në bodrumin e Ritopec, por besoj se Belivuk dhe telashet e tjera janë produkt i sundimit të Vuçit. Ata ishin ushtarët e tyre të ndyrë, me lidhje të forta me të gjitha strukturat shtetërore. Deri dje, ata mund të bënin gjithçka, si dhe Sale Mutavi, të cilin edhe presidenti i vendit e mbrojti publikisht si një djalë i mirë, i cili vetëm ndonjëherë di të luftojë.

"Probleme në xhipa"

Nuk jam i sigurt se nga ky rast qeveria "progresiste" do të marrë një mësim, përkundrazi do të gjendet një Telash i ri që do të sundojë në stenda, do të ndalojë brohoritjet ofenduese dhe në këmbim do të jetë në gjendje të merret lirisht me drogën, nëse është e nevojshme , dhe do të punësohen për të rrahur aktivistët dhe protestuesit e opozitës, të fshijnë qendrat e votimit Disa papritmas do të bëhen biznesmenë dhe do të kenë një marrëveshje fitimprurëse me shtetin.

Gazetarët që tani janë më të sulmuar kanë shkruar për këtë për vite me rradhë. Kjo qeveri është e ndërthurur aq shumë me kriminelë të të gjitha llojeve saqë është e sigurt të thuhet se ekziston vetëm një klan nën emrin: Partia Progresive Serbe. Kjo është arsyeja pse kjo qeveri po lufton me të gjitha forcat për votimin e fundit në një komunitet të largët lokal, madje duke dërguar "Probleme me xhipa" në ato qendra votimi.

Gjithçka mbështetet në gënjeshtra

Ata po luftojnë furishëm për të nënshtruar gjyqtarin dhe prokurorin e fundit të pavarur, duke shkatërruar të gjitha institucionet e pavarura, duke korruptuar shumicën e mediave dhe rregullatorëve. I gjithë aparati shtetëror dhe predhat e lëna nga institucionet u përdorën për të mbrojtur qeverinë e një njeriu dhe klanit të tij, i cili ka 750.000 anëtarë. Sa prej tyre ishin të punësuar në administratën shtetërore pa asnjë njohuri dhe arsimim, sa prej tyre blenë një diplomë… Përgjigja është shumë e shkurtër - shumë!

Dhe së fundi, për të përmbledhur efektin e sundimit nëntëvjeçar të Aleksandar Vuçit: gjyqësia dhe ndjekja penale e shkatërruar, shumica e mediave janë gjuetarë të paturpshëm të të gjithë njerëzve me mendje të lirë, me pak fjalë-këto nëntë vjet janë një kolaps i madh moral për të gjithë qytetarët e ndershëm të Serbisë. Unë kam shkruar disa herë, dhe do ta përsëris tani: kjo qeveri bazohet në gënjeshtra, thjesht nuk jam i sigurt nëse në fund të gjithë besojnë në gënjeshtrat e tyre. Për disa e di që ata besojnë. 

Postuar nga "Vijesti" nga Podgorica

Video e ditës