Detektor: Maqedonia po shkon prapa në zbatimin e reformave evropiane

Shumica e qytetarëve mendojnë se Maqedonia është duke shkuar prapa në zbatimin e reformave për arritjen e standardeve evropiane. Gjithashtu, shumica e qytetarëve janë të vetëdijshëm se fillimi i negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian nuk do të zgjidhë problemet tona të brendshme. Kështu tregojnë rezultatet e anketës së Institutit për Kërkime Politike për programin Detektor në “Sitel”.

Sipas anketës, 42,6% e qytetarëve mendojnë se në vitet e fundit ka pasur një regres sa i përket reformave të nevojshme për arritjen e standardeve evropiane dhe 15,4% shohin progres, ndërsa 31,6% nuk ​​shohin ndryshime.

Sipas grupeve etnike, 53,8 për qind e maqedonasve besojnë se ka regres, vetëm 7,7 për qind besojnë se ka përparim dhe 29,5 për qind e maqedonasve të anketuar nuk shohin ndonjë ndryshim.

Në mesin e shqiptarëve etnikë, 38,7% kanë shënuar progres në reformat për arritjen e standardeve evropiane, ndërsa 38,3% nuk ​​shohin përparim. Vetëm 8,8 për qind e shqiptarëve besojnë se vendi po shkon prapa në zbatimin e reformave të nevojshme.

E parë sipas grupmoshave, rënien më të madhe e shënojnë qytetarët nga 40 deri në 49 vjeç, ndërsa më të vogël më të rinjtë e moshës 18 deri në 29 vjeç.

Për shumicën e qytetarëve, fillimi i negociatave me BE-në nuk duhet të jetë pengesë për zbatimin e reformave. Nga të anketuarit, 54 për qind besojnë se reformat mund të zbatohen pavarësisht nëse vendi ka nisur negociatat me Brukselin zyrtar, ndërsa 19,4 për qind janë të mendimit se fillimisht duhet të fillojmë negociatat që të realizohen reformat e nevojshme.

Shumica e qytetarëve mendojnë se fillimi i negociatave nuk do të zgjidhë problemet që ka vendi në shëndetësi, arsim, drejtësi dhe fusha të tjera.

Këtë qëndrim e ndajnë 53,7% e të anketuarve, ndërsa 33,1% besojnë se këto probleme do të zgjidhen me fillimin e negociatave.

Maqedonasit dhe shqiptarët etnikë kanë pikëpamje krejtësisht të ndryshme për këtë çështje. Derisa 60,3 për qind e maqedonasve besojnë se fillimi i negociatave me BE-në nuk do t'i zgjidhë problemet tona, 51,7 për qind e shqiptarëve etnikë janë të bindur për të kundërtën.

Sipas grupmoshave, nuk ka dallim të madh në qëndrime, edhe pse me rritjen e moshës së të anketuarve, rritet edhe bindja e tyre se fillimi i negociatave në BE nuk do t'i zgjidhë problemet që ka Maqedonia në arsim, gjyqësor, shëndetësi etj.

Anketa e Institutit për Hulumtime Politike në Shkup është realizuar përmes telefonit në periudhën nga 2 deri më 6 maj në mostër përfaqësuese prej 1.112 të anketuarve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës