Një fëmijë goditi veten me një gjilpërë nga një shiringë në Shtëpinë e braktisur të Kulturës në Çento: Stefkovski i vjen keq dhe premton të rindërtojë ndërtesën

Një fëmijë shtatë vjeçar ka mbetur i plagosur teksa luante me bashkëmoshatarin e tij pranë godinës së rrënuar të të parës Shtëpia e Kulturës në Çento, ra dhe u fut në shtyllë në një gjilpërë shiringe të përdorur nga një i varur nga droga. Qytetarët kanë reaguar për ngjarjen fatkeqe në Grupi në facebook "Muri i Bashkisë Gazi Babë" duke i kërkuar kryetarit të bashkisë që të gjejë një zgjidhje për problemin e kahershëm. Ata, duke dokumentuar situatën me fotografi, kujtojnë premtimet e shumta të bëra ndër vite për të ashtuquajturën “shtëpi”, një godinë e vendosur në lulishten e lagjes, e cila është tërësisht e braktisur, e kthyer në një vend grumbullimi të varurve, plot mbeturinat dhe shiringat e përdorura dhe paraqet një kërcënim të madh për popullatën lokale, por edhe për mjedisin.

Rasti u njoftua gjithashtu kryetari i Komunës së Gazi Babës, Boban Stefkovski i cili shprehu keqardhjen e tij për ngjarjen fatkeqe me premtimin se do të bënte përpjekje që të mos përsëritej diçka e tillë.

Edhe pse problemi është i kahershëm, me keqardhje konstatoj se nuk ka asnjë projekt të përfunduar në komunë. Në fillim të vitit nga ana ime është lëshuar një urdhër për zhvillimin e një projekti për rikonstruksionin e Shtëpisë së Kulturës në Çento, i cili është dorëzuar në bashki në fazën paraprake të projektit dhe më pas është kthyer me komente për korrigjim dhe përsosje. Sapo të përfundojë zhvillimi i projektit bazë, do të fillojmë të gjejmë mënyra financimi për realizimin e tij - thotë Stefkovski.

Sot ai urdhëroi ndërmarrjen publike të hyjë në ndërtesë dhe të pastrojë plotësisht hapësirën brenda dhe përreth shtëpisë.

Njëkohësisht dua t'i bëj thirrje publikisht Ministrisë së Punëve të Brendshme që të jetë më e shpejtë dhe të veprojë, për çka sot do të bëhet kërkesë zyrtare me shkrim nga komuna e Gazi Babës - ka shkruar Stefkovski në Facebook.

Ish-kryetari i Komunës së Gazi Babës, Boris Georgievski, nga ana tjetër, në programin e tij parazgjedhor në zgjedhjet e fundit vendore, ai pohoi se ishte i përgatitur për Kuvendin. projekti bazë që parashikon riaktivizimin e sallës dhe kthimin e bibliotekës në objekt, si dhe janë planifikuar edhe dhoma për të rinjtë.

Qëllimi ishte ruajtja e arkitekturës ekzistuese dhe restaurimi i objektit ekzistues, i cili ngjall kujtime të brezave të qytetarëve nga Gazi Baba dhe qyteti i Shkupit. Me përgatitjen e projektit, komuna mund të aplikojë për të marrë mjete nga Qeveria, por edhe nga fondet e BE-së, përmes të cilave do të realizohej ky projekt - – tha atëherë Georgievski.

Fatkeqësisht, përveç premtimeve, asgjë konkrete nuk është bërë për objektin e braktisur.

Për rindërtimin dhe rivitalizimin e Shtëpisë së Kulturës në Çento, ata angazhoheshin herë pas here. shoqatat civile, të cilët me manifestime të ndryshme tentuan të tërheqin vëmendjen e autoriteteve për gjendjen e tmerrshme në të cilën ndodhet ky objekt.

Shoqata "Jehona kulturore" tre vjet më parë ai organizoi një aktivitet njëditor kulturo-arsimor në parkun e lagjes për të nisur një iniciativë për rindërtimin e Shtëpisë së braktisur të Kulturës, përmes përfshirjes së pushtetit vendor, organizatave të shoqërisë civile, artistëve dhe banorët vendas. Një vit më vonë i riu artisti Vladimir Miliq i bërë murale në fasadën e shtëpisë. Ideja për muralin në Çento ishte aktivizimi i këtij komuniteti lokal në prodhimin e eventeve kulturore për komunitetin, por edhe në drejtim të ruajtjes dhe vënies në funksion të Shtëpisë së Kulturës.

 

Video e ditës