Deponitë po e mbytin Tetovën, komuna me më shumë paralajmërime sesa dënime për ata që i krijojnë

Foto: Sloboden pechat/Zoran Dimovski

Deponitë buzë lumenjve, maleve, rrugëve janë pamjet më të zakonshme kur kaloni nëpër rajonin e Tetovës. E gjithë popullata vuan prej tyre, sidomos verën e kaluar, kur shpesh shpërthenin zjarre në grumbujt e mbeturinave dhe rajoni ishte mbuluar me tym të zi të dendur.

Nga Njësia Territoriale e Zjarrfikjes së Tetovës thonë se më së shumti kanë intervenuar në natyrë. Digjeshin vendgrumbullime dhe kallamishte, të cilave njerëzit, siç thonë ata, i vunë flakën vetë.

“Këtë vit kemi pasur shumë ndërhyrje. Deri më tani kemi pasur 640 ndërhyrje, ndërsa vitin e kaluar gjatë gjithë vitit kemi pasur 660 ndërhyrje. Kemi pasur një numër të madh ndërhyrjesh në deponi si në Volkovi dhe Dobarcë, si dhe zjarre ndodhin edhe në zona pyjore dhe në fusha ku digjen kashtë. Problem i madh është se në periudhën e verës njerëzit pastrojnë arat kryesisht nga bimësia e ndryshme, por edhe nga mbeturinat që mbledhin në një vend dhe i djegin për t'i hequr. Është e rrezikshme, nuk mund të kontrollohet e gjitha, siç ishte rasti në Komunën e Tearcës ku kemi ndërhyrë për dhjetë ditë, dhe kushtet për të ndërhyrë në terren janë shumë të vështira, rrallëherë ka akses për zjarrfikëset. “ thotë Avni Ameti komandant i TPPE Tetovë.

Policia dhe inspektimi duhet të jenë më shumë në terren, shton Avniu, sepse është e vështirë të ndërhyhet në deponi të tilla, po të merret parasysh fakti se ato gjenden edhe në komunat rurale, të cilat janë më shumë se 20 kilometra larg Tetovës. .

“Policia dhe inspektorati duhet të jenë gjithnjë e më shumë në terren për të kontrolluar dhe sanksionuar ata që djegin dhe krijojnë deponi ilegale. Në baza ditore kemi pasur një duzinë ndërhyrje në zjarre në ambiente të jashtme. Këtë nuk mund ta arrijmë sepse mbulojmë një territor të madh, kemi p.sh një zjarr në komunën e Tearcës dhe një zjarr në komunën e Bërvenicës, po punojmë shumë që TPPE Tetovë të jetë brigadë, dmth. njësitet tona në tre deri në katër vende në gjithë rajonin e Tetovës, në mënyrë që të mund të intervenohet shumë më shpejt. Tani kemi 79 punonjës dhe kaq duhen ende për të mbuluar këtë rajon dhe ligjërisht duhet një zjarrfikës për çdo 1500 banorë. Jemi gati me pajisje, por janë ende pajisje të vjetra dhe institucionet duhet të mendojnë për pajisje të reja nëse duam të kemi efikasitet më të madh”, thotë Avni Ameti komandant i TPPE Tetovë.

Nga Komuna e Tetovës thonë se bëhen kontrolle të rregullta dhe të jashtëzakonshme, por ka më shumë paralajmërime sesa dënime.

“Në periudhën e kaluar janë kryer inspektime të rregullta dhe të jashtëzakonshme nga inspektorët e mjedisit. Janë lokalizuar disa deponi dhe NJP Tetovë është njoftuar sipas planit të punës që të pastrojë këto deponi që të mos shpërthejnë zjarre. Dihet se në periudhën e kaluar kemi pasur disa zjarre në deponi. “Për tre muajt e fundit janë lëshuar 25 vendime me vërejtje dhe dy urdhërpagesa për deponim jo të duhur të mbeturinave”, thotë Milena Vuçevska, zëdhënëse e Komunës së Tetovës.

Ndryshe, Qendra për Menaxhimin e Krizave ka bërë të ditur se gjatë ditës së djeshme ka pasur 20 zjarre në një zonë të hapur ku digjen kashtë, kullota, mbeturina, pyje të përziera me kërcell të ulët dhe me pisha, si dhe disa deponi.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës