Sot kremtohen Shën Metodi dhe Apostujt Kirili

Shenjtorët Metodi dhe Kirili bashkëapostuj

Të lindur vëllezër nga Selaniku, nga prindër të respektuar dhe të pasur, Leo dhe Maria. Vëllai i madh, Metodi, kaloi dhjetë vjet si oficer në mesin e sllavëve maqedonas. Më pas ai u tërhoq në malin Olimp dhe iu dorëzua një feat monastike. Më vonë këtu iu bashkua Cyril (Konstandini). Kur perandori Kazar Kagan i kërkoi perandorit Michael për predikues të besimit në Krishtin, atëherë me urdhër të perandorit këta dy vëllezër u gjetën dhe u dërguan midis kazarëve. Pasi e bindën Keganin për besimin e Krishtit, ata e pagëzuan këtë mbret dhe shumë nga pleqtë e tij dhe akoma më shumë njerëz. Pas ca kohësh ata u kthyen në Kostandinopojë, ku përpiluan tridhjetë e tetë germat e alfabetit sllav dhe filluan të përkthenin librat e kishës nga greqishtja në sllavisht. Me ftesë të perandorit Rostislav, ata shkuan në Moravi dhe atje përhapën dhe vendosën besimin e krishterë, kështu që i shumëzuan librat dhe ua dhanë priftërinjve për t'i mësuar të rinjtë. Më vonë, me thirrjen e Papës, ata u nisën për në Romë, ku Cirili u sëmur dhe vdiq, më 14 shkurt 869. Metodi u kthye në Moravi dhe deri në vdekjen e tij u përpoq të vendoste besimin e Krishtit midis sllavëve. Pas vdekjes së tij - dhe ai vdiq në Zotin më 6 prill 885 - dishepujt e tij kaluan Danubin dhe zbritën në jug në Maqedoni, ku nga Ohri vazhduan të punonin midis sllavëve në të njëjtën vepër të filluar nga Metodi dhe Kirili në veri.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës