Sot festohet burimi Jetëdhënës

Burimi i jetesës

Në këtë ditë festohet ripërtëritja e tempullit të Shën Nënës së Zotit në Kostandinopojë, i quajtur Burimi i Gjallës, për shkak të burimit të mrekullueshëm me ujë që ndodhet në të. Kujtojmë edhe mrekullitë e shumta që ndodhën në atë tempull të Nënës së Zotit. Tempullin e parë në burim e ndërtoi perandori bizantin Leoni i Madh dhe burimin e quajti “Burim Jetëdhënës”, sepse aty u botua hiri mrekullibërës i Më të Shenjtës.sëmundje në ujërat mrekullibërëse të burimit. Me kalimin e kohës, tempulli pësoi shumë tërmete, kështu që perandorët Vasili Maqedonas dhe djali i tij Leo i Urti e rindërtuan atë. Në shekullin e 15-të qyteti perandorak ra në duart e muslimanëve. Kisha e famshme u shkatërrua dhe materiali ndërtimor u përdor për të ndërtuar një xhami për Sulltan Bajazitin. Vendi ku qëndronte kisha u varros dhe zona përreth u shndërrua në varreza myslimane. Garda turke i ndaloi të krishterët jo vetëm të mblidheshin në vend, por edhe t'i afroheshin. Me kalimin e kohës, ndalimi u bë më pak i ashpër dhe të krishterët u lejuan të ndërtonin një kishë të vogël në vend, e cila kishte pësuar disa herë një fat tragjik. Në kohën e sundimit të Sulltan Mahmudit, në vitin 1835, u ndërtua dhe u shenjtërua kisha, e cila ndodhet ende atje. Pas lutjeve të Nënës së Shenjtë dhe me ndërmjetësimin e saj, nga ujërat e burimit ndodhin edhe sot shumë mrekulli.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës