Sot është dita e festës së Shën Lukianit meshtar-dëshmor

Shenjtë Hieromartiri Lukian

Roman, i njohur për origjinën e tij fisnike, pasurinë dhe diturinë. Për një kohë ai ishte një dishepull i apostullit të shenjtë Pjetër. Më vonë, Papa Klementi e dërgoi atë së bashku me Dionisi Areopagitin në Gali për të predikuar Ungjillin, pasi e kishte shuguruar më parë peshkop. Luciani mbolli me zell mësimet e Krishtit fillimisht në të gjithë Galinë dhe më pas në Belgjikë. Kur perandori i lig Domintian filloi të persekutonte të krishterët, një ndjekje speciale u dërgua nga Roma në Gali për të kërkuar dhe kapur të gjithë misionarët e krishterë. Fillimisht e kapën dhe e vranë Shën Dionisin, e më pas shkuan të kërkonin Shën Lukianin. E gjetën në Belgjikë, së bashku me ndihmësit e tij, presbiterin Maksian dhe dhjakun Julian, dhe në një vend i vranë të dy, dhe në një tjetër vranë Lucianin. Pasi ia preu kokën, trupi i pajetë i Lukianit u ngrit nga toka, mori kokën në duar (të ngjashme me trupin e Shën Dionisit dhe Shën Gjon Vladimirit) dhe kështu shkoi në vendin ku donte të varrosej. Ai ra këtu dhe u varros. Një kishë u ndërtua më vonë mbi reliket e tij.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës