Sot është festa e Shën Metodit, kryepeshkopit të Moravisë

Foto: Shën Metodi, kryepeshkop i Moravisë

I Shenjtë Barabari Metodi, mësues i sllavishtes, dhe vëllai i tij më i vogël Konstandini - Kirili, kanë lindur në Maqedoni, në qytetin e Selanikut, në një familje të devotshme. Në fillim, Metodi, ashtu si babai i tij, kreu shërbimin ushtarak. Perandori, pasi dëgjoi se ishte ushtar i mirë, e bëri administrator të një rrethi sllav brenda shtetit grek. Pasi kaloi rreth 10 vjet si oficer dhe duke ditur gjithë kotësinë e jetës, Metodi e drejtoi vullnetin e tij në heqjen dorë nga gjithçka tokësore dhe i drejtoi mendimet e tij drejt qiellit. Duke lënë dukën dhe të gjitha komoditetet e jetës, ai shkoi të bëhej murg në malin Olimp. Pas ca kohësh, vëllai i tij i vogël Kostandini iu bashkua në manastir. Kur mbreti Khazar Kagan i kërkoi mbretit Michael për predikues të besimit në Krishtin, atëherë me urdhër të mbretit këta dy vëllezër u gjetën dhe u dërguan midis kazarëve. Duke udhëtuar, ata gjetën reliket e prift-dëshmorit Klement, Papa i Romës. Pasi e bindën Kaganin për besimin e Krishtit, ata pagëzuan këtë mbret dhe një numër të madh të prijësve të tij dhe një numër edhe më të madh njerëzish. Në vitin 862, me kërkesë të princit Moravian Rostislav, mbreti i dërgoi ata të predikonin krishterimin në Moravi, në gjuhën sllave. Shenjtorët Kirili dhe Metodi, me shpalljen e Zotit, përpiluan alfabetin sllav (verbologjinë) dhe përkthyen në gjuhën sllave Ungjillin, Apostullin, Psalterin dhe shumë libra të tjerë liturgjikë. Ata e prezantuan shërbimin në gjuhën sllave. Vëllezërit e shenjtë u thirrën në Romë nga Papa Hadriani I, i cili i priti me nderim të madh, pasi sollën me vete reliket e Shën Klementit të Romës. Në Romë, Cirili u sëmur dhe vdiq në 869. Metodi, nga ana tjetër, me kërkesë të princit sllav Kotzel, u dërgua në Panoni, pasi Papa Adriani I e shuguroi peshkop të Moravisë dhe Panonisë. Në atë karrige, Metodi pësoi shumë shqetësime, duke përfshirë përndjekjen dhe burgosjen, por ai punoi deri në vdekjen e tij për të vendosur besimin e Krishtit tek sllavët. Ai pagëzoi princin çek Borivoj dhe gruan e tij Ludmila, si dhe një nga princat polakë. Në vitet e fundit të jetës së tij, Metodi, me ndihmën e studentëve të tij, përktheu në gjuhën sllave të gjithë Dhiatën e Vjetër, përveç librave makabe, si dhe Nomokanon (rregullat e etërve të shenjtë) dhe shumë libra atërorë. Metodi u preh në Zotin më 6 prill 885 në moshën rreth 60 vjeç. Ai kishte parashikuar ditën e vdekjes së tij. Ai u varros në selinë e Moravisë, në Velegrad, në kishën katedrale. Dishepujt e tij, Pentateuku, kaluan Danubin dhe zbritën në jug në Maqedoni, ku nga Ohri vazhduan të punonin midis sllavëve në të njëjtën punë që Metodi dhe Kirili kishin filluar në veri.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës