Sot festohet Shën Klimenti, Kryepeshkopi i Ohrit

Foto: Shën Klimenti, Kryepeshkop i Ohrit

Student i shenjtorëve Metodi dhe Kiril. Pas vdekjes së Shën Metodit, Klementi nën presionin e gjermanëve u largua nga Moravia për në jug. Ai e kaloi Danubin me Gorazd, Nahum, Sava dhe Angelarius - të quajtur kolektivisht Pentacles -, qëndroi si mysafir me perandorin Boris Mihail dhe më pas erdhi në rajonin e Ohrit. Fillimisht themeloi një manastir në Belicë, ku kishte selinë e parë peshkopale. Më vonë u transferua në Ohër dhe prej andej zhvilloi një veprimtari të madhe arkibaritore dhe arsimore për të gjithë mjedisin e afërt dhe të largët. Në Ohër, Shën Klementi ndërtoi një kishë për Shën Panteleimonin. Kishte një numër të madh studentësh që kopjonin libra me shkronja sllave për popullin sllav. Në atë veprimtari e ndihmoi veçanërisht Shën Naumi. Ai bëri mrekulli edhe gjatë jetës së tij tokësore dhe reliket e tij deri më sot tregojnë fuqi shëruese. Pas punës së palodhur dhe shërbimit besnik ndaj Zotit, ai vdiq i qetë në Ohër, në vitin 916. Reliket e tij mrekullibërëse prehen për shumë vite në kishën e dikurshme “Mën e Shenjtë” e cila më vonë u quajt Shën Klement dhe në vitin 2002 u transferuan në kishën e restauruar të Plaoshnikut ku prehen sot.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës