Sot festohet Shën Kirili, mësuesi i sllavishtes

Shën Kirili, mësues sllav

Shën Kirili Apostulli, mësues sllav (derisa mori skemën monastike - Kostandini), dhe vëllai i tij i madh Metodi, kanë lindur në Maqedoni, në qytetin e Selanikut. Shën Cirili mori një arsim të shkëlqyer, që në moshën 14-vjeçare u rrit së bashku me djalin e perandorit. Ai mori gradën e presbiterit herët. Në Kostandinopojë ishte bibliotekar i katedrales dhe mësues i filozofisë. Shën Kirili udhëhoqi me sukses mosmarrëveshjet me heretikët dhe ikonoklastët. Duke u përpjekur për një jetë të vetmuar, ai u tërhoq në malin Olimp, në manastirin ku ishte igumen vëllai i tij i madh Metodi, por menjëherë pas kësaj të dy u dërguan nga perandori Michael në një mision misionar për të predikuar krishterimin te kazarët. Gjatë udhëtimit, ata gjetën reliket e hieromartirit Klement, Papa i Romës. Princi kazar ishte i bindur për predikimin e Shën Kirilit, kështu që ai dhe të gjithë njerëzit e tij përqafuan krishterimin. Princi mirënjohës donte t'i shpërblente me bollëk predikuesit, por ata refuzuan të pranonin dhurata, por në vend të kësaj i kërkuan të lironte të gjithë grekët e kapur, të cilët më pas u kthyen me ta në Kostandinopojë. Në vitin 862, me kërkesë të princit Moravian Rostislav, perandori i dërgoi ata të predikonin krishterimin në Moravi, në gjuhën sllave. Shenjtorët Kirili dhe Metodi, pas shpalljes së Zotit, kompozuan alfabetin sllav (alfabetin glagolitik) dhe përkthyen në sllavisht Ungjillin, Apostullin, Psalmet dhe shumë libra të tjerë liturgjikë. Ata e prezantuan shërbimin në gjuhën sllave. Vëllezërit e shenjtë u ftuan në Romë nga Papa Adriani I, i cili i priti me nderim të madh, pasi sollën me vete reliket e Shën Klementit të Romës. Në Romë, i sëmurë dhe i dobët nga natyra, Shën Kirili u sëmur dhe para vdekjes, duke marrë një skemë monastike, vdiq në vitin 869, në moshën 42-vjeçare. Reliket e tij ndodhen në kishën e Shën Klementit të Romës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës