Sot në Efes festohen Shtatë Porsamartuar të Shenjtë

Shtatë të porsamartuarit e shenjtë në Efes

Në kohën e Perandorit Decius pati një persekutim të madh të të krishterëve. Vetë perandori erdhi në Efes dhe këtu ai përgatiti një festë të lavdishme dhe të zhurmshme të idhujve të vdekur, por edhe një masakër të tmerrshme të të krishterëve. Shtatë djem, ushtarë, u përmbajtën nga sakrifica sakrilegjike dhe iu lutën me zjarr Zotit Një, që të shpëtonte racën e krishterë. Ata ishin bijtë e pleqve më të shquar të Efesit, dhe emrat e tyre ishin: Maximilian Jamvlich, Martinian, John, Dionysius, Exacustodian dhe Antoninus. Kur ata u akuzuan nga mbreti, ata u strehuan në kodrën Ochlon prapa qytetit të Efesit, ku u fshehën në një shpellë. Kur perandori mësoi për këtë, ai urdhëroi që të ndërtohej muri me djemtë brenda. Dhe Zoti, sipas Providencës së Tij të gjerë, dërgoi mbi ta një ëndërr të çuditshme dhe afatgjatë. Perandori Theodore dhe Rufin, të cilët ishin të krishterë të fshehtë, kishin një arkivol bakri me pllaka plumbi të gdhendur me emrat e këtyre djemve dhe martirizimin e tyre në kohën e perandorit Decius. Kanë kaluar më shumë se dyqind vjet që atëherë. Në kohën e Perandorit Theodosius i Ri (408–450) u ngrit një polemikë e madhe mbi ringjalljen e të vdekurve, sepse kishte disa që dyshuan në ringjalljen. Perandori Theodosius ishte shumë i trishtuar nga ky mosmarrëveshje midis besimtarëve dhe iu lut Zotit që t'i zbulonte të vërtetën njerëzve në një farë mënyre. Në atë kohë gjatë stuhisë në Kishë, barinjtë e një Adoliani që zotëronte kodrën Ochlon, filluan të bënin tufa për delet dhe morën gur për gur nga ajo shpellë. Pastaj të porsamartuarit u zgjuan nga gjumi, të rinj dhe të shëndetshëm pasi kishin rënë në gjumë. Dhe kjo mrekulli u njoftua nga të gjitha anët, kështu që vetë Perandori Theodosius erdhi me një shoqërim të madh dhe u foli me mirësi djemve. Një javë më vonë ata ranë përsëri në gjumë në një gjumë të vdekshëm, duke pritur ringjalljen e përgjithshme. Perandori donte t'i vinte trupat e tyre në arkivole të artë, por ata iu shfaqën në ëndërr dhe i thanë t'i linte në tokë ndërsa ata shtriheshin.

Video e ditës