Sot festohet Dëshmori i Shenjtë Kalinik

Dëshmori i Shenjtë Kalinik

Unë kam lindur në Kilikia. Që në moshë të re edukuar në devotshmërinë e krishterë. Ai la gjithçka dhe shkoi të predikonte ungjillin. Në Ankira ai u kap nga një princ pagan Sackerdon. Kur princi e kërcënoi atë me mundime të tmerrshme nëse ai nuk përkulej para idhujve, Shën Kalinik u përgjigj: "Për mua çdo mundim për Perëndinë tim është i mirëpritur si buka e të uriturve". Pas torturave dhe frikësimeve të tmerrshme, princi e veshi me kapëse hekuri me gozhdë të brendshme dhe urdhëroi që ta çonin në qytetin Gangrsky, sepse nuk lejohej ta torturonte ose ekzekutonte në Ankira, sepse shumë që panë vuajtjet heroike të njeriu i Perëndisë u kthye në besimin e Krishtit. Gjatë rrugës ushtarët ishin të etur dhe nuk kishte ujë. Shën Kalinik iu lut Zotit dhe nxori ujë nga një gur. Kur mbërritën në qytetin e Gangrsky, torturuesit hodhën Shën Kalinikun në një furrë të ndezur. Dhe shenjtori iu lut Zotit, duke thënë: "Faleminderit, Atë, që je në qiell, që më bëre të denjë për këtë orë në të cilën unë vdes për emrin tënd". Pastaj ai hyri në zjarr. Kur zjarri u shua, ata gjetën trupin e tij të vdekur, por të padëmtuar dhe të plotë. Ai vuajti me nder dhe u zbukurua me një kurorë me lavdi të përjetshme në vitin 250.

Video e ditës