Festohet sot Shën Gregori Çudibërësi, peshkopi i Neocezarit

Shën Gregori Mrekullibërësi, Peshkopi i Neocesarea

Një njeri i Perëndisë dhe një mrekullibërës i madh, i quajtur Moisiu i dytë. I lindur nga prindër paganë, por të respektuar dhe të pasur, Gregori studioi fillimisht filozofinë helenike dhe egjiptiane, por pasi e kuptoi kotësinë dhe papërshtatshmërinë e saj, iu drejtua mësuesve të krishterë, veçanërisht Origjeni në Aleksandri, me të cilin studioi për disa vjet dhe nga të cilët mori . I pastër në trup dhe shpirt, ai donte t'i përkushtohej vetëm Krishtit, kështu që u largua në shkretëtirë, ku kaloi një kohë të gjatë në vepra të vështira. Fama për të u përhap kudo dhe Fedimi, peshkopi i Amasisë, donte t'ia kushtonte peshkopit të Cezaresë. kthjelltësi Gregori e vuri re qëllimin e Fedimit, prandaj u fsheh në shkretëtirë nga të dërguarit e tij, që të mos e gjenin. Më në fund, Fedim ia kushtoi atë në një mënyrë të mrekullueshme dhe Gregori duhej të pranonte shërbimin e kryepastorit. Atij iu shfaq Nëna e Shenjtë me Shën Gjon Teologun dhe me urdhër të Nënës së Zotit, Shën Gjoni i dorëzoi simbolin e besimit të njohur si Grigoriev. Kush do t'i numërojë mrekullitë e këtij Moisiut të dytë? Ai urdhëroi shpirtrat e këqij, ai urdhëroi mbi malet dhe mbi ujërat, shëroi të gjitha mundimet dhe sëmundjet, ai u bë i padukshëm para persekutorëve, ai pa në distancë jo vetëm ngjarjet, por edhe mendimet e njerëzve. Ai e përfundoi jetën e tij tokësore në vitin 270 të es, në pleqëri. Kur erdhi në Cezare, e gjeti të gjithë qytetin pagan, me vetëm shtatëmbëdhjetë të krishterë në të. Dhe kur u largua nga kjo jetë, ai la të gjithë qytetin të krishterë, dhe vetëm shtatëmbëdhjetë paganë në të. Për këtë ai mori një kurorë lavdie nga Zoti i tij.

Video e ditës