Shen Grigor Teologu, Kryepeshkopi i Kostandinopojës, kremtohet sot

Shën Gregori Teologu, Kryepeshkopi i Kostandinopojës

Lindur në Nazianzus nga babai Elin dhe një nënë e krishterë. Para pagëzimit ai studioi në Athinë me Shën Vasilin e Madh dhe Julian Apostatin. Ai shpesh i profetizoi Julianit se do të ishte një apostat dhe persekutues i Kishës, siç bëri. Gregori u ndikua veçanërisht nga nëna e tij, Nona. Kur mbaroi shkollën, Gregori u pagëzua. Shën Vasili e shuguroi peshkop të Sasimit dhe perandori Theodosius i Madh e thirri shpejt në fronin e zbrazët të Kryepeshkopit të Kostandinopojës. Ai kompozoi vepra të shumta, ndër të cilat më të njohurat janë ato teologjike, prandaj quhet Teologu. Veçanërisht domethënëse është vepra e tij "Predikimi mbi Trininë e Shenjtë." në vend të kësaj ishte shpirti i tij. Ai gjithashtu shkroi kundër Car Julian Apostatit, ish-shokut të tij të shkollës. Në vitin 381, kur u ngrit një polemikë në Këshill për zgjedhjen e tij si kryepeshkop, ai u tërhoq duke thënë: "Ata që na privojnë nga froni nuk mund të na privojnë nga Zoti". Më pas u largua nga Kostandinopoja, shkoi në Nazianzus, ku jetoi deri në vdekje në vetmi, duke u lutur dhe duke shkruar libra të dobishëm. Ndonëse gjithë jetën ishte në gjendje të keqe shëndetësore, ai jetoi ende tetëdhjetë vjeç. Reliket e tij më vonë u transferuan në Romë dhe koka e tij është në Katedralen e Supozimit në Moskë. Ai ishte dhe mbetet një dritë e mrekullueshme e Kishës Ortodokse, si për butësinë dhe pastërtinë e karakterit, ashtu edhe për mendjen e thellë të patejkalueshme. Ai ra në gjumë në Zotin në vitin 390.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës