Sot festohet: Martirja e Shenjtë Pelagjia e Tarsusit

Dëshmori i Shenjtë Pelagia e Tarsusit
Dëshmori i Shenjtë Pelagia e Tarsusit

Ajo lindi në qytetin e Tarsusit nga prindër paganë, por të pasur dhe të famshëm. Kur dëgjoi nga Krishti për Krishtin, ajo u ndez nga dashuria për Shpëtimtarin dhe ishte një e krishterë në shpirt. Ndodhi që vetë perandori Dioklecian u ndal në Tarsus dhe ndërsa ai po qëndronte në këtë qytet, djali i tij, princi, ra në dashuri me Pelagian, kështu që ai donte të martohej me të. Përmes nënës së saj të ligë, Pelagia u përgjigj se ajo tashmë ia kishte premtuar Atë Dhëndrit Qiellor, Zotit Jezu Krisht. Duke ikur nga princi i egër dhe nëna e saj e ligë, Pelagia kërkoi dhe gjeti peshkopin Klinton, një njeri i famshëm për shenjtërinë e tij. Ai i mësoi asaj besimin e krishterë dhe e pagëzoi. Pastaj Pelagia shpërndau fustanet e saj luksoze dhe pasurinë e madhe, u kthye në shtëpi dhe i rrëfeu nënës së saj se ajo tashmë ishte pagëzuar. Kur djali i mbretit dëgjoi për këtë dhe humbi çdo shpresë se do të mund të martohej ndonjëherë me këtë virgjëreshë të shenjtë, ai goditi veten me shpatë dhe vdiq. Pastaj nëna mizore shkoi dhe akuzoi vajzën e saj te perandori dhe ia dorëzoi gjykatës. Perandori admiroi bukurinë e virgjëreshës, harroi djalin e tij dhe u ndez me pasion të papastër për të. Dhe për shkak se Pelagia mbeti e palëkundur në besimin e saj, perandori vendosi ta digjte në një ka të ndezur prej metali. Kur torturuesit e zhveshën, Shën Pelagia u kryqëzua me kryq dhe me një lutje falënderimi ndaj Zotit në buzë, ajo vetë hyri në kaun e ndezur, në të cilin për një çast u shkri si dylli. Ai vuajti ndershmërisht në vitin 287. Eshtrat e mbetura u mblodhën nga peshkopi Clinton dhe u varrosën në një kodër nën një shkëmb. Në kohën e perandorit Konstandin Kopronimus, në këtë vend u ndërtua një kishë e bukur për nder të virgjëreshës së shenjtë dhe martires Pelagia, e cila sakrifikoi veten që Krishti të mbretëronte me Të përgjithmonë.

Video e ditës