Sot festohet: Dëshmorja e Shenjtë Glikeria

Dëshmori i Shenjtë Glikeria
Dëshmori i Shenjtë Glikeria

Vajza e një guvernatori të Romës. Pas vdekjes së të atit, ajo u varfërua dhe u vendos në Trajanopol të Thrakisë. Në kohën e perandorit të lig Antoninus Glykeria u bë për t'i ofruar një flijim idhullit të Dee. Ajo vizatoi një kryq në ballin e saj, kështu që kur zëvendësi i perandorit e pyeti se ku ishte llamba e saj (sepse të gjithë mbanin llamba), Glykeria tregoi kryqin në ballë dhe tha: "Kjo është llamba ime". Në lutjen e saj rrufeja goditi idhullin dhe e copëtoi atë. Deputeti u zemërua dhe urdhëroi ta rrihnin dhe ta burgosnin. Ai vulosi dyert e burgut, i vendosur ta vdiste nga uria. Megjithatë, një engjëll i Zotit iu shfaq Glykeria dhe i dha asaj ushqim qiellor. Pas ca kohësh, kur deputeti mendoi se martirja duhej të kishte vdekur nga uria, hapi burgun dhe u habit kur e pa atë të shëndoshë, të ndritur dhe të gëzuar. Kur Laodicea pa këtë mrekulli, ai vetë rrëfeu Zotin Krisht dhe u ther menjëherë. Pas kësaj, glicerina u hodh në një furrë të zjarrtë, por mbeti e padëmtuar nga zjarri. Duke qëndruar në mes të zjarrit, ai lavdëroi Zotin, duke përmendur mrekullinë e tre foshnjave në furrën e Babilonisë. Më në fund ajo u hodh para luanëve dhe pasi iu lut Atij, kjo virgjëreshë e shenjtë ia dorëzoi shpirtin Zotit, për të cilin pësoi shumë vuajtje heroike. Ai vuajti me nder në vitin 177. Nga reliket e saj rridhte melhem i tërë, i cili shëronte të sëmurët nga sëmundjet më të rënda.

Video e ditës