Sot festohet i nderuari Maksim Rrëfimtari

I nderuari Maksimusi Rrëfyesi

Me origjinë nga Kostandinopoja, ai në fillim ishte një oborrtar i lartë i pallatit të perandorit Heraklius, por më vonë u bë murg dhe abat i një manastiri jo shumë larg kryeqytetit. Mbrojtësi më i madh i Ortodoksisë nga të ashtuquajturit herezi monotelitike, e cila lindi nga heretiku Evtihieva. Domethënë, ashtu si Eutichius pretendonte se Krishti kishte një natyrë, ashtu edhe monotelitët pretendonin se Ai kishte një vullnet. Shën Maksimi e kundërshtoi këtë pretendim dhe e gjeti veten si kundërshtar i perandorit dhe i patriarkut. Por ai nuk u tremb, por ngulmoi deri në fund për të vërtetuar se Zoti Krisht kishte dy vullnete, që i korrespondonin të dyja natyrave. Me insistimin e tij, një këshill u mbajt në Kartagjenë dhe një tjetër në Romë. Të dy këshillat anatemuan mësimet e monotelitëve. Vuajtja e Shën Maksimit për Ortodoksinë është e papërshkrueshme: ai u keqtrajtua nga princat, u mashtrua nga gjykatësit, u pështynë nga masat, u rrah nga ushtarët, u persekutua, u burgos dhe më në fund iu pre gjuha dhe krahu dhe u dënua me mërgim të përjetshëm. Ai kaloi tre vjet në burg, pastaj ia dorëzoi shpirtin e tij të shenjtë Zotit në vitin 666.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës