I nderuari Euthymius i Madh festohet sot

I nderuari Euthymius i Madh
I nderuari Euthymius i Madh

Ai lindi në qytetin armen të Melitinës pranë lumit Eufrat rreth vitit 377 nga prindër fisnikë dhe të respektuar. Një djalë i vetëm, i lindur pas lutjeve të nënës së tij Dionisia, e cila kishte një vizion qiellor për lindjen e Euthymius. Ai asketoi që në moshë të re, fillimisht pranë vendlindjes së tij dhe pasi vizitoi Jeruzalemin në vitin e njëzet e nëntë të jetës, në shkretëtirën midis Jeruzalemit dhe Jerikos, i quajtur Faraon. Ai i mbushte ditët dhe netët e tij me lutje, meditim të brendshëm, meditim dhe asketizëm trupor. Rreth tij u mblodhën shumë dishepuj, disa prej të cilëve u bënë shenjtorë të famshëm: Kiriak Hermiti, Sava i Shenjtëruari, Teoktisti e të tjerë. Me dhuratën e Zotit ai ishte një mrekullibërës i madh: dëboi demonët, shëroi nga sëmundjet e rënda, solli ujë në shkretëtirë, shumoi bukën, profetizoi. Ai i mësoi murgjit të jenë të zellshëm, duke thënë: "Nëse e hani bukën tuaj pa mund, do të thotë se hani mundin e të tjerëve". Kur disa vëllezër më të vegjël donin të agjëronin më shumë se të tjerët, ai i ndalonte të vinin në tryezën e përbashkët për të mos qenë krenarë për agjërimin e tyre më të madh. Ai tha gjithashtu se nuk ishte mirë që murgu të lëvizte nga një vend në tjetrin, sepse: “Pema që transplantohet shpesh nuk jep fryt”. Kushdo që dëshiron të bëjë mirë mund ta bëjë aty ku është. Për dashurinë ka thënë: “Ajo që është kripa e bukës është dashuria ndaj virtyteve të tjera”. Java e parë e Kreshmës kaloi në shkretëtirë dhe aty qëndroi në heshtje dhe soditje deri para Pashkëve. Gjatë jetës së tij pranë tij u krijua një dafinë e madhe, e cila për shekuj ishte e mbushur me murgj si një koshere blete. Urdhri i tij i fundit ishte që mikpritja në manastir dhe porta e manastirit të mos mbyllej kurrë. Ai vdiq në moshën nëntëdhjetë e shtatë vjeç. I pranishëm në varrim ishte edhe Patriarku i Jeruzalemit Anastasi. Patriarku priti gjithë ditën derisa masa e madhe e njerëzve të puthte shenjtorin dhe madje në mbrëmje ai arriti ta këndonte. Ditën e shtatë pas vdekjes së tij, Shën Euthymi iu shfaq dishepullit të tij Dometian, i ndritshëm dhe i gëzuar. I nderuari Euthymius ishte me të vërtetë bir i dritës. Vdiq në vitin 473.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës